Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić muffinki z nadzieniem dyniowym?

Muffinki to słodkie wypieki, które sprawdzą się niezależnie od okazji. Ich niewątpliwym atutem jest uniwersalność – jeden podstawowy przepis można dowolnie modyfikować. Dzięki temu łatwo i szybko da się przygotować muffinki z nadzieniem dyniowym – kremowym, bardzo lekkim i delikatnym. O czym pamiętać i o co trzeba zadbać, aby wypiek był udany? Podpowiadamy!

Puszyste i miękkie, a w środku skrywają słodką tajemnicę – tak w skrócie można opisać muffinki z nadzieniem dyniowym. Świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie jesiennym, ale również zimowym – a to za sprawą aromatycznych przypraw korzennych. Przygotowanie babeczek nie jest trudne – wystarczy tylko postępować zgodnie ze wskazówkami. Dzięki temu zyskasz pewność, że wypieki będą udane. Możesz udekorować je w dowolny sposób, np. polać czekoladą lub ozdobić kremem śmietankowym. W ten sposób staną się jeszcze bardziej apetyczne i na pewno szybko znikną z patery lub talerzyków.

Share:

Zadbaj o:
  • DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    Podstawą każdego udanego wypieku są składniki dobrej jakości. Jeżeli chcesz przygotować czekoladowe muffinki z nadzieniem dyniowym albo zależy Ci na udekorowaniu ich polewą, wybierz odpowiednią czekoladę, np. czekoladę mleczną E.Wedel. Dzięki temu z łatwością rozpuścisz ją w kąpieli wodnej – bez ryzyka, że dojdzie do przypalenia lub rozwarstwienia masy.

  • SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

    Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania muffinek muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego zanim przystąpisz do przyrządzania babeczek, wyjmij produkty z lodówki – chodzi o mleko, olej czy jajka. To ważne, ponieważ różnica temperatur może być przyczyną zakalca, a tego chcesz uniknąć, prawda?

  • DOKŁADNE ZBLENDOWANIE DYNI

    Z kawałków dyni musi powstać jedwabiście gładkie puree, które będzie stanowiło bazę do kremowego nadzienia. Dlatego należy zadbać o jej precyzyjnie zblendowanie, aby żadna grudka nie była wyczuwalna.

Uważaj na:
  • ZBYT DŁUGIE LEŻAKOWANIE CIASTA

    Po podaniu proszku do pieczenia ciasto na muffinki powinno być jak najszybciej przełożone do foremek i wstawione do piekarnika. Zbyt długie leżakowanie może być przyczyną zakalca – babeczki nie wyrosną.

  • ZBYT WYSOKĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Muffinki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 170oC. Podwyższenie temperatury i skrócenie czasu pieczenia może być przyczyną zakalca. Chociaż babeczki będą mocno spieczone na zewnątrz, ich środek nie będzie jeszcze gotowy. Pamiętaj przy tym, aby formę z muffinkami wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ustaw więc odpowiednią temperaturę, zanim zaczniesz przygotowywać ciasto.

  • ZŁEJ JAKOŚCI PAPILOTKI

    Muffinki piecze się w metalowej formie wyłożonej papilotkami. Zadbaj o to, by miały one odpowiednią średnicę – taką, która będzie dopasowana do średnicy formy. Wiedz również, że niektóre papilotki mają specyficzny zapach, który pozostaje również po upieczeniu. Wybierając więc wyłącznie te foremki, które pochodzą od renomowanych producentów albo postaw na formy silikonowe.