Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec klasyczny biszkopt czekoladowy?

Biszkopt to podstawa wielu ciast. Jego przygotowanie nie jest trudne, aczkolwiek wymaga wprawy. Chociaż sam przepis na biszkopt odgrywa istotną rolę, największym problemem są nie tylko nieodpowiednie proporcje. Niewłaściwe postępowanie podczas przyrządzania oraz pieczenia – oto najczęstsze błędy. Sprawdź, czego unikać, a na co zwrócić szczególną uwagę!

Niezależnie od tego czy przygotowujesz biszkopt na tort czy na dowolne inne ciasto, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach, które powinien uwzględniać dobry przepis na biszkopt. Odpowiednie postępowanie podczas dodawania i mieszania składników, a także w trakcie samego pieczenia, zwiększają szanse na uzyskanie wypieku idealnego. Takiego, z którego przygotujesz wyśmienity tort, kremowy przekładaniec oraz wiele innych smakowitych wypieków.

Czekoladowy biszkopt wcale nie jest większym wyzwaniem niż klasyczny biały biszkopt na tort. Mimo pewnych różnic w przepisie (dotyczących głównie składników), sposób postępowania jest właściwie identyczny. O czym należy pamiętać, a czego trzeba bezwzględnie unikać? Kilka wskazówek od mistrzów cukiernictwa sprawi, że przepis na biszkopt czekoladowy nie będzie miał przed Tobą żadnych tajemnic.

Share:

Zadbaj o:
  • WCZEŚNIEJSZE PRZESIANIE MĄKI PSZENNEJ

    Biszkopt czekoladowy, mimo dodatku kakao, musi być puszysty. Efekt ten osiągniesz, przygotowując ciasto z przesianej mąki. Przepuszczenie jej przez specjalne sitko przyczyni się do napowietrzenia. Dzięki temu czekoladowy biszkopt będzie lekki i delikatny - niczym piórko.

  • DOKŁADNE ODDZIELENIE BIAŁEK OD ŻÓŁTEK

    Przepis na udany biszkopt bazuje na dobrze ubitej pianie z białek. Uda Ci się osiągnąć taki efekt, jeśli dokładnie oddzielisz białka od żółtek. Zadbaj o to, aby nawet najmniejsza ilość żółtka nie przedostała się do miski z białkami.

  • PIECZENIE W NAGRZANYM PIEKARNIKU

    Czekoladowy biszkopt należy umieścić w uprzednio nagrzanym piekarniku – wnętrze urządzenia powinno mieć temperaturę ok. 160-170oC. Dlatego zanim zaczniesz realizować przepis na biszkopt, włącz piekarnik.

  • UROZMAICENIE PRZYGOTOWANIA

    Zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać czekoladowy biszkopt? Jest on bardzo uniwersalny, dlatego służy jako baza dla wielu ciast – tym bardziej, że możesz przygotować go nie tylko w tortownicy, ale w dowolnej formie. Dlatego modyfikuj przepis na biszkopt – szczególnie, jeśli chodzi o blaszkę. Przepis na biszkopt czekoladowy nie stawia tutaj żadnych barier – możesz go upiec nawet w formie babki. Biszkopt czekoladowy daje więc wiele możliwości – ogranicza Cię właściwie tylko wyobraźnia.

  • PRZYGOTOWANIE KREMU CZEKOLADOWEGO DO PRZEŁOŻENIA

    Czekoladowy biszkopt na tort świetnie komponuje się z kremem czekoladowym. Przygotujesz go prosto, ubijając kremówkę z serkiem mascarpone i dodając ½ tabliczki dobrej jakościowo czekolady - czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel. Na przekrojony biszkopt czekoladowy wyłóż konfiturę wiśniową, a następnie rozsmaruj krem. Przykryj kolejnym blatem ciasta i powtórz czynność. Całość możesz udekorować kremem śmietankowym lub masą cukrową – przepis na udany biszkopt pozostawia tutaj pełną dowolność.

  • CZEKOLADOWY BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

    Czekoladowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym to propozycja dla osób, które chcą przygotować ciasto na wzór klasycznej “wuzetki”. Po wystudzeniu ciasta – jak zakłada przepis na biszkopt – przekrój go na dwa blaty. Jeden posmaruj obficie kremem śmietankowym na bazie kremówki i serka mascarpone (możesz do smaku dosłodzić niewielką ilością cukru). Przykryj drugim blatem i polej polewą czekoladową. Udekoruj pozostałą częścią kremu śmietankowego, wyciskając ze szprycy ozdobne kwiatki.

Uważaj na:
  • ZŁEJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    Niezależnie od tego czy przygotowujesz klasyczny biszkopt czy biszkopt czekoladowy, postaw na wysokiej jakości składniki. Jakość jest kluczowa: począwszy od mąki, poprzez jajka, a skończywszy na kakao.

  • ZBYT ZIMNE SKŁADNIKI

    Wszystkie składniki, które wyjmujesz lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Zbyt duża różnica temperaturowa między produktami może zwiększyć ryzyko “zakalca”. Dlatego wszystkie niezbędne składniki wyjmij z lodówki na co najmniej kilkanaście minut wcześniej, zanim zaczniesz realizować przepis na biszkopt czekoladowy.

  • “PRZEBICIE” BIAŁEK

    Przepis na udany biszkopt zakłada konieczność przygotowania piany z białek. Musisz jednak zachować ostrożność, aby jej “nie przebić”. Dlatego cały czas kontroluj sztywność piany. Jeśli po odwróceniu miski do góry dnem nic z niej nie wypływa, zakończ ubijanie. To ważne, bo biszkopt na tort – dzięki pianie – nabiera puszystości.

  • MIESZANIE SKŁADNIKÓW MIKSEREM

    Jak podaje sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy, zalecane jest wymieszanie wszystkich składników ręcznie – szpatułką, rózgą, łyżką itp. Wykorzystywanie miksera jest może szybsze i dokładniejsze, jednak przyczynia się do natychmiastowego napowietrzenia ciasta. W efekcie biszkopt na tort – zamiast pięknie wyrosnąć – opadnie.

  • WCZESNE ODDZIELANIE BOKÓW BISZKOPTU

    Częstym błędem jest zbyt wczesne oddzielanie boków ciasta od tortownicy. W efekcie biszkopt czekoladowy kruszy się. Jeśli chcesz tego uniknąć, wstrzymaj się z tą czynnością aż do momentu wystudzenia ciasta. Następnie za pomocą nożyka delikatnie oddziel biszkopt od tortownicy.

  • ZBYT WYSOKA TEMPERATURA PIECZENIA

    Przepis na biszkopt zaleca pieczenie ciasta w temperaturze 160-170oC. Nie należy podnosić temperatury piekarnika, aby przyspieszyć proces pieczenia. Tym sposobem zbyt mocno przypieczesz wierzch i spód, a środek pozostanie nieupieczony.

  • ZBYT DŁUGIE MIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Nawet jeśli do mieszania składników używasz szpatułki, nie wykonuj wielu intensywnych ruchów. Mieszanie ogranicz do minimum – w przeciwnym razie napowietrzysz masę. W efekcie doprowadzisz do szybkiego wyrośnięcia ciasta i jego opadnięcia. Jeśli będziesz trzymać się powyższych wskazówek, żaden przepis na biszkopt czekoladowy nie będzie Ci straszny. Bez problemu upieczesz ciasto, które posłuży jako baza pod tort urodzinowy czy z innej okazji.

  • PIECZENIE CIASTA W DNIU PODANIA

    Pamiętaj, że ciasto warto przygotować dzień wcześniej – szczególnie, jeśli ma to być biszkopt na tort. Dzięki temu blaty nie pokruszą się. Sam biszkopt wcale nie będzie suchy – nasączysz go ponczem, a ponadto pod wpływem kremu nabierze wilgotności.

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY JAKO ZAKALEC

    Przygotowując czekoladowy biszkopt nietrudno o zakalec. Dlatego warto znać dobry przepis na biszkopt czekoladowy. Pozwala uzyskać idealny czekoladowy biszkopt na każdą okazję. Ponadto przepis na udany biszkopt możesz zmodyfikować – np. nie dodając do niego kakao. Przepis na udany biszkopt czekoladowy możesz ponadto “osłodzić” – wystarczy, że gorzką czekoladę zamienisz na mleczną. Biszkopt czekoladowy z dobrego przepisu będzie lekki i puszysty – niezależnie od tego, jaką czekoladę wybierzesz.