Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować karmelowy blok czekoladowy?

Blok czekoladowy jest niezwykle popularnym deserem, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Zazwyczaj występuje on w klasycznej, brązowej wersji, jednak istnieje także opcja przygotowania go z użyciem karmelowej czekolady. W tym celu konieczne jest jednak postępowanie zgodnie z kilkoma zasadami.

Blok czekoladowy to niezwykle łatwy deser, który można przygotować nawet w sytuacji, gdy nie dysponujesz piekarnikiem. Takie ciasto nie wymaga pieczenia, a po wymieszaniu wszystkich składników, wystarczy umieścić je w lodówce. Wewnątrz bloku czekoladowego mogą znaleźć się dowolne dodatki, od biszkoptów, przez kandyzowane owoce, aż po orzechy. To głównie dlatego, ta forma deseru cieszy się ogromną popularnością, trafiając w gusta osób w każdym wieku.

Zadbaj o:
  • WYBÓR DOBREJ CZEKOLADY

    Przepis na blok czekoladowy bazuje na karmelowej czekoladzie, dlatego tak ważne jest wybranie składnika odpowiedniej jakości. Ma on duży wpływ na ostateczny skład przygotowanego deseru. W przypadku bloku czekoladowego najlepiej sprawdzi się czekolada Biała Karmelowa E.Wedel.

  • WYBÓR DODATKÓW

    We wnętrzu bloku czekoladowego w karmelowym wydaniu można umieścić dowolne dodatki. Z karmelową czekoladą doskonale komponują się bakalie i kandyzowane owoce. Takie składniki będą wyglądać niesamowicie po przekrojeniu ciasta. Jeśli chcesz, możesz dodać także herbatniki (również w wersji kakaowej) czy nawet słone paluszki. Wszystko zależy od tego, na co aktualnie masz ochotę!

  • ZACHOWANIE ODPOWIEDNICH PROPORCJI

    W przypadku bloku czekoladowego niezwykle istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami. Zbyt dużo dodatków w stosunku do masy może spowodować problemy w krojeniu i przekładaniu porcji. Podczas przygotowywania deseru warto korzystać z wagi kuchennej oraz miarek. W ten sposób można zachować idealne proporcje, dzięki czemu blok wyjdzie dokładnie taki, jak powinien.

  • POSIEKANIE DODATKÓW

    Składniki umieszczone wewnątrz bloku czekoladowego należy odpowiednio posiekać. Najlepiej sprawdzą się drobne, ale nie za małe kawałki, które będą wyglądać efektownie po przekrojeniu deseru. W przypadku dużych orzechów, takich jak np. brazylijskie lub nerkowce, warto posiekać je, na co najmniej kilka mniejszych części.

Uważaj na:
  • SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

    Blok czekoladowy stanowi świetną alternatywę dla brownie, jednak nie wymaga on pieczenia. Do utrzymania odpowiedniej konsystencji deseru niezwykle istotne jest przechowywanie go w odpowiedni sposób. Najlepiej umieścić blok w lodówce i wyjmować go jedynie wtedy, gdy chcesz odkroić kawałek. W innym przypadku deser może się rozpłynąć.

  • ROZPUSZCZANIE CZEKOLADY I MASŁA

    Czekoladę i masło niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego można rozpuścić zarówno w rondelku, jak i w kąpieli wodnej. W przypadku pierwszego sposobu, trzeba uważać na temperaturę. Zbyt wysoki ogień może doprowadzić do przypalenia mieszanki, dlatego lepszym pomysłem jest poświęcenie większej ilości czasu i spokojne rozpuszczenie obu składników.

  • WYBÓR NACZYNIA

    Gotową masę należy przełożyć do odpowiedniego naczynia. Najlepiej sprawdzi się keksówka wyłożona papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Taki krok pozwala na uniknięcie sytuacji, w której ciasto przylepi się do boków blaszki. Za pomocą papieru bądź foli, możesz z łatwością wyjąć cały blok czekoladowy na raz.

  • MIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Wewnątrz bloku czekoladowego znajdują się liczne dodatki, takie jak orzechy, herbatniki czy suszone owoce. Aby urozmaicić smak bloku i nadać mu efektu chrupkości, warto użyć ciastek Amerykanek Klasycznych E.Wedel. Jednak bez względu na wybrane składniki, konieczne jest ich dokładne wymieszanie z masą. Wówczas w każdym kawałku deseru znajdą się odpowiednie ilości cząstek bakalii lub ciasteczek.