Następne
Wróć do listy porad

Ciastka czekoladowe z orzechami

Aksamitnie rozpływająca się czekolada i element chrupkości w postaci kawałków pokruszonych orzeszków… Już od samego opisu takiego deseru możesz poczuć przyjemne ssanie w żołądku. Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Sięgnij po sprawdzony przepis, z którego dowiesz się, jak przyrządzić prosty i udany deser. Dzięki naszym poradom kulinarny sukces masz jak w banku!

Ciastka czekoladowe z orzechami możesz przyrządzić na wiele sposobów. Jako małe płaskie ciasteczka w formie wygodnej przekąski, muffinki lub ciasto z foremki. Każda opcja będzie udana pod warunkiem, że dokładnie odtworzysz recepturę i sięgniesz po dobrej jakości składniki. Z naszych porad i wskazówek dowiesz się, co jest ważne przy przygotowaniu oraz pieczeniu, a potem oddasz się przyjemnej cukierniczej przygodzie. Już po kilkudziesięciu minutach możesz zaserwować swoim bliskim i przyjaciołom pyszne przekąski z domowej cukierni. Na pewno warto!

Zadbaj o:
  • DOBRE MASŁO

    W przepisie na ciastka czekoladowe ważnym elementem jest masło. Nie powinien to być mix tłuszczowy ani margaryna. Choć stosuje się je w wypiekach, to tutaj stawiamy na wysoką jakość każdego ze składników i starannie wybieramy je spośród innych. Finalnie okazuje się, że smak deseru zależy właśnie od takich detali.

  • CZEKOLADĘ Z WYSOKĄ ZAWARTOŚCIĄ KAKAO

    Do zrobienia ciastek wybierz czekoladę mleczną lub gorzką zawierającą minimum 60% kakao. Najlepszym wyborem będzie czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel, która po pokruszeniu będzie pyszna i lekko chrupiąca. Po rozgryzieniu zademonstruje cały swój głęboki smak i przyjemną lekkość.

  • SMACZNE DODATKI

    Przepis na ciastka czekoladowe jest tak smaczny i ekspresowy, że na pewno zechcesz go odtwarzać częściej. To świetnie, ale za każdym razem możesz przeprowadzać małe eksperymenty i do bazowego ciasta dodawać kolejne dodatki. Mogą to być nie tylko kawałki czekolady, ale też bakalie, pokruszone orzechy, wiórki kokosowe. Niektórzy decydują się na zrobienie np. karmelowego nadzienia albo po prostu umieszczenie wewnątrz każdego wypieku porcji kwaskowatego dżemu.

  • WYKOŃCZENIE DESERU

    Nawet najsmaczniejszy deser musi się dobrze prezentować. Już jeden rzut oka na Twoje ciasteczka powinny wywoływać zachwyt i zachęcać do sięgnięcia po przekąskę. W przypadku ciastek czekoladowych zwieńczeniem deser mogą się okazać: posypka, polewa, cukier puder, lukier oraz kruszonka. Wybór należy do Ciebie!

Uważaj na:
  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ

    Ciastka należy piec w odpowiedniej temperaturze. Zazwyczaj zaleceniem jest, muffiny czekoladowe lub ciastka czekoladowe wkładać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Pamiętaj jednak, że każde urządzenie pracuje nieco inaczej, dlatego warto też zaufać swojej intuicji i kontrolować stopień wypieczenia przy pomocy patyczka.

  • PRAWIDŁOWE PROPORCJE

    Zbyt mała ilość mąki sprawi, że ciasto będzie lejące i nie nadasz mu odpowiedniego kształtu Ciastka należy wykonać ze składników podanych w przepisie, a jeżeli chcesz zrobić podwójną czy potrójną porcję, po prostu proporcjonalnie zwiększyć udział każdego z nich. Do precyzyjnego odmierzania mąki, cukru czy czekolady warto sięgnąć po wagę kuchenną.

  • OPTYMALNĄ ILOŚĆ CUKRU

    Miłośnicy słodyczy mogą dodać nieco więcej cukru, osoby, z kolei miłośnicy bardziej wyrafinowanych deserów mogą stworzyć ciastka niemal bez dodatku cukru. Warto dopasować ten element do własnych preferencji. Niektórzy decydują się na jeszcze większe cukiernicze szaleństwo i dodają do ciasta wyraziste przyprawy, takie jak kardamon czy chili.

  • WŁAŚCIWE PRZECHOWYWANIE

    Babeczki i inne ciastka czekoladowe zazwyczaj znikają w błyskawicznym tempie. Jeżeli jednak nie chcesz pozbyć się wszystkich od razu, a przechować je do następnego dnia, zabrać do pracy lub poczęstować innych zadbaj o to, aby nie wyschły. Dlatego nie zostawiaj ich odsłoniętych na kuchennym blacie, lecz umieść na paterze z przykrywką, w chlebaku lub pod świeżą ściereczką. Aby zabrać ciastka na wynos, umieść je w zamykanym pudełku lub papierowej torebce.