Jak usmażyć idealne cienkie naleśniki?
3
45 min
10 porcji
Łatwe
Dania główne

Jak usmażyć idealne cienkie naleśniki?

Idealne naleśniki za każdym razem? To żaden problem. Naleśniki na początku mogą wydawać się trudne w wykonaniu. Gdy jednak znajdziesz sprawdzony przepis, przeprowadzi Cię on przez właściwy proces przygotowania ciasta i smażenia naleśników, które będą cienkie i smaczne. Pierwszy naleśnik do wyrzucenia? Od dziś nie musi Cię to dalej dotyczyć.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Prosty przepis na naleśniki to podstawa w każdej kuchni. Każdy ma swoją wersję składników i proporcji na idealne ciasto naleśnikowe, ale jest kilka punktów, w których można usprawnić samo smażenie. Co zrobić, żeby naleśniki smażyły się równo, bez przywierania i na piękny złocisty kolor?

A może chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować naleśniki z kakao: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/nalesniki-z-kakao/.

Jak smażyć należniki idealne? Zadbaj o:

Jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach. Przyjrzyj się kilku detalom, które, choć niewielkie, mogą usprawnić Twoją pracę. Nawet najlepszy przepis na naleśniki powinien brać pod uwagę:

Odpowiednią jakość składników i konsystencję ciasta

Świeże mleko, użycie wiejskich jajek, sprawdzona mąka, dobry olej roślinny (możesz też zastosować olej kokosowy). To absolutna podstawa. Nie możesz też zapomnieć o ich dokładnym wymieszaniu – ciasto powinno być bez grudek. A jeśli się pojawią i ciężko będzie Ci je rozmieszać ręcznie, użyj blendera. Ważne jest to, by ciasto miało gładką, niezmąconą grudkami konsystencję. To gwarancja pysznych, delikatnych naleśników.

Czas na wyrośnięcie ciasta

Ciasto na naleśniki potrzebuje optymalnie około 30 minut na wyrośnięcie. Konsystencję i strukturę ciasta poprawi również przykrycie folią spożywczą i wstawienie do lodówki na godzinę. Pozwoli to na dobre związanie się składników i delikatne zagęszczenie masy. Nie trzymaj go jednak dłużej. Pamiętaj, że dobre ciasto naleśnikowe nie powinno być zbyt rzadkie, jeśli chcesz, by Twoje naleśniki były idealnie cienkie. Olej do smażenia naleśników możesz oczywiście zastąpić masłem.

Dobrą patelnię z grubym dnem

W przypadku naleśników dobra patelnia to podstawa. Wybierz taką z grubym dnem – lepiej rozprowadza ciepło i dłużej je utrzymuje. Sprawdź też powierzchnię patelni – jeśli jest nierówna, pod naleśnikiem będą powstawały bąble powietrza, co utrudni smażenie. Nigdy nie używaj patelni, której powłoka nieprzywierająca jest uszkodzona! Ciasto będzie przywierać, przypalać się, a w przypadku patelni teflonowych – toksyczne drobinki mogą dostać się do posiłku. Zadbaj o tę kwestię, by cieszyć się idealnymi naleśnikami, które będą cienkie i puszyste zarazem.

Na to zwróć uwagę podczas smażenia!

Wiesz już, jakie znaczenie mają odpowiednie składniki i patelnia. To jednak jeszcze nie wszystko. Zwróć też uwagę na:

Typ używanej mąki

Początkujący kucharze mogą tego nie wiedzieć, ale dla doświadczonych sprawa jest oczywista. Mąki, choć na półce sklepowej wydają się prawie takie same, mogą różnić się od siebie właściwościami. Warto pamiętać, że typ 650 (mąka luksusowa) jest mąką gęstszą i cięższą niż lekka mąka typu 450 (np. tortowa). Z tego powodu wymaga użycia większej ilości płynów. Jeśli chcesz, do naleśników możesz użyć też mąki owsianej. Przy mieszaniu składników zwracaj jednak uwagę na proporcje: jeśli ciasto naleśnikowe będzie za gęste – uzupełnij je mlekiem (sprawdzi się też woda gazowana w niewielkiej ilości), a jeśli za rzadkie – dodaj odrobinę mąki.

Ilość używanego tłuszczu

Tłuszcz jest istotny przy smażeniu naleśników, nie należy go jednak używać zbyt dużo. Jeśli nie chcesz dodawać oleju do masy możesz smarować olejem patelnię każdorazowo przed wylaniem ciasta. W tym celu przyda się pędzelek kuchenny z naturalnego, odpornego na wysokie temperatury włosia lub silikonu. W przypadku, gdy nie masz takiego pod ręką, owiń widelec ręcznikiem papierowym, nasącz go olejem i przetrzyj patelnię tym prowizorycznym pędzlem. Dzięki temu ciasto naleśnikowe nie będzie przywierać do patelni.

Zbyt zimną patelnię

Patelnia do smażenia naleśników powinna być tak gorąca, jak to tylko możliwe. Wybierz palnik lub miejsce na płycie, które będą równe lub większe od patelni, której używasz i ustaw największą moc. Jeśli patelnia będzie zbyt zimna, ciasto nie będzie się ścinać odpowiednio szybko, przez co naleśniki usmażą się nierównomiernie. Ciasto na zimnej patelni zacznie też przywierać i się przypalać. Dlatego dobrze jest do smażenia naleśników używać patelni z grubym dnem – tym zapewnisz, że będą odpowiednio usmażone z obu strony.

Skaczące naleśniki? Czemu nie!

Popkultultura od strony kuchni jest przesiąknięta obrazami idealnych dań, przestronnych kuchni i bogatych śniadań, na które cała rodzina ma czas rano przed pracą i szkołą. Zaaranżowanie weekendowego, niepośpiesznego śniadania jest świetnym pomysłem! Jeśli chcesz zaimponować umiejętnościami, niczym prowadzący z ulubionego programu kulinarnego, możesz poćwiczyć efektowne podrzucanie naleśników. Robi wrażenie nie tylko na najmłodszych. Sprawdź, jak to zrobić:

  • przyjrzyj się patelni – tak, sprzęt, jak zapewne się domyślasz, jest bardzo istotny. Będziesz używać rozgrzanej patelni. Stanowczo musisz więc zatroszczyć się o bezpieczeństwo. Obejrzyj patelnię – sprawdź, czy rączka jest mocno i stabilnie połączona z naczyniem. Jest to warunek konieczny. Oceń też stan ogólny naczynia – jeśli nie wzbudza zastrzeżeń, przejdź dalej;
  • zadbaj o poślizg – by naleśnik opuścił patelnię i zrobił zgrabny piruet w powietrzu, musi się z niej ześliznąć. W tym celu warto lekko posmarować tłuszczem jej powierzchnię (nawet wtedy, gdy już dodałeś/dodałaś go do ciasta);
  • poznaj technikę – pamiętaj, podrzucasz naleśnik, nie samą patelnię. Dlatego opuść ją lekko w dół. Gdy naleśnik zsunie się do 1/3 długości, energicznym ruchem nadgarstka unieś patelnię. Im więcej energii włożysz w tę czynność, tym wyżej naleśnik "podskoczy". Nie wyszło od razu? Poćwicz, z każdą kolejną próbą będzie lepiej!

Naleśniki na słono – ależ bardzo proszę!

Może już udało Ci się zauważyć (jeśli nie, zaraz się dowiesz), że przepis na naleśniki zamieszczony na początku tego artykułu nie zawiera cukru. Nie jest to przypadek. Brak cukru czyni ciasto uniwersalnym. Pozwala to na większe szaleństwo ze słodkim nadzieniem i... Wykorzystanie naleśników do potraw na słono. Jeśli więc zostało Ci trochę naleśników po słodkiej uczcie, możesz je wykorzystać w nieco inny sposób. Jakie nadzienie sprawdzi się do takich naleśników? Sprawdź kilka ciekawych opcji:

  • parówki z serem żółtym – parówki natnij, włóż w nie kawałki sera, owiń naleśnikiem, tworząc rulony i delikatnie podsmażasz. To przepis lubiany szczególnie przez najmłodszych członków rodziny;
  • camembert i gruszka – ten zgrany duet sprawdzi się w większości słonych dań. Nie inaczej jest w przypadku naleśników. Pokrój gruszkę w kostkę (nie musisz jej obierać, usuń jedynie gniazda nasienne), dodaj kawałki sera camembert, zawiń w naleśnik i gotowe! Tak przygotowane możesz podsmażyć, ale nie musisz – w obu wypadkach smak będzie wyśmienity;
  • szpinak i ser feta – kolejny kuchenny klasyk, który możesz zawinąć w naleśnik. Na podsmażownym czosnku zblanszuj szpinak z dodatkiem soli i pieprzu, na koniec dodaj ser feta i pyszne nadzienie gotowe.

Takie naleśniki są idealnym pomysłem na obiad lub lunch do pracy. Możesz je podawać po lekkim podgrzaniu lub usmażyć. Jeśli masz ochotę, możesz rozpuścić na patelni masło z odrobiną bułki tartej i zrobić naleśniki w zasmażce. Naleśniki możesz też zapiec w naczyniu żaroodpornym, pod kołderką z sera żółtego lub startej mozarelli.

Powyższy przepis na naleśniki możesz też wykorzystać do krokietów.

Komentarze