Babeczki z kremem czekoladowym i migdałami

Liczba porcji:

12 porcji

Łączny czas:

140 min

Przygotowanie:

50 min

Oczekiwanie:

90 min

Poziom trudnosci:

Łatwy
Babeczki z kremem czekoladowym i migdałami

Będą potrzebne

Ciekawostka

Inspiracją dla naszych babeczek był niemal stuletni, tajemniczo brzmiący przepis: Jeż czekoladowy. Jednak tajemnica wyjaśnia się bardzo szybko. Ta nazwa pochodzi od migdałów wbitych na sztorc w polewę ciasta: „(...) lukrem-pomadą polać ostygłe ciasto i zanim czekolada stężeje prędko naszpikować migdałami pokrojonymi w cienkie paski”. W naszym przepisie zachowaliśmy ten fragment i zachęcamy do ozdabiania babeczek migdałami w podobny sposób.

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 165 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • migdały w płatkach do dekoracji

Produkty E.Wedel:

  • 90 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany

Krem:

  • 125 ml śmietanki 30%
  • 70 g masła

Produkty E.Wedel:

  • 250 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% lub Lekko Gorzkiej 50%
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C.
  2. Czekoladę przełóż do rondelka i cały czas mieszając, rozpuść na niewielkim ogniu.
  3. Masło i cukier przełóż do dużej miski i mikserem ubij je na puszystą, kremową masę.
  4. Pojedynczo dodawaj jajka, cały czas ubijając.
  5. Następnie dodaj mąkę przesianą razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i ubijaj na niskich obrotach.
  6. Dodaj roztopioną czekoladę oraz mleko i dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
  7. Ciasto nakładaj do foremki na muffinki z 12 dziurkami wyłożonymi papierowymi papilotkami. Piecz 20–25 minut.
  8. Wystudź na kratce. Całkowicie wystudzone babeczki posmaruj kremem (możesz użyć rękawa cukierniczego) i udekoruj płatkami migdałów. Migdałów możesz użyć jako posypki lub wbijać je w krem tak, aby każda babeczka przypominała małego jeżyka.

Krem:

  1. Składniki kremu przełóż do metalowej miski i podgrzewaj w kąpieli wodnej (na garnku z niewielką ilością gotującej się wody) mieszając aż powstanie gładka masa.
  2. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie ubij mikserem na puszysty krem.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Pamiętaj, żeby jajka miały temperaturę pokojową. Krem nie zwarzy się, a babeczki pozostaną puszyste.

Smacznego!