
Babeczki z kremem czekoladowym i migdałami
Liczba porcji:
12 porcjiŁączny czas:
140 minPrzygotowanie:
50 minOczekiwanie:
90 minPoziom trudnosci:
Łatwy
Będą potrzebne



Ciekawostka
Inspiracją dla naszych babeczek był niemal stuletni, tajemniczo brzmiący przepis: Jeż czekoladowy. Jednak tajemnica wyjaśnia się bardzo szybko. Ta nazwa pochodzi od migdałów wbitych na sztorc w polewę ciasta: „(...) lukrem-pomadą polać ostygłe ciasto i zanim czekolada stężeje prędko naszpikować migdałami pokrojonymi w cienkie paski”. W naszym przepisie zachowaliśmy ten fragment i zachęcamy do ozdabiania babeczek migdałami w podobny sposób.
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 165 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- migdały w płatkach do dekoracji
Produkty E.Wedel:
- 90 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
- 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
Krem:
- 125 ml śmietanki 30%
- 70 g masła
Produkty E.Wedel:
- 250 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% lub Lekko Gorzkiej 50%
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 160°C.
- Czekoladę przełóż do rondelka i cały czas mieszając, rozpuść na niewielkim ogniu.
- Masło i cukier przełóż do dużej miski i mikserem ubij je na puszystą, kremową masę.
- Pojedynczo dodawaj jajka, cały czas ubijając.
- Następnie dodaj mąkę przesianą razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i ubijaj na niskich obrotach.
- Dodaj roztopioną czekoladę oraz mleko i dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
- Ciasto nakładaj do foremki na muffinki z 12 dziurkami wyłożonymi papierowymi papilotkami. Piecz 20–25 minut.
- Wystudź na kratce. Całkowicie wystudzone babeczki posmaruj kremem (możesz użyć rękawa cukierniczego) i udekoruj płatkami migdałów. Migdałów możesz użyć jako posypki lub wbijać je w krem tak, aby każda babeczka przypominała małego jeżyka.
Krem:
- Składniki kremu przełóż do metalowej miski i podgrzewaj w kąpieli wodnej (na garnku z niewielką ilością gotującej się wody) mieszając aż powstanie gładka masa.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie ubij mikserem na puszysty krem.

Warto wiedzieć
Pamiętaj, żeby jajka miały temperaturę pokojową. Krem nie zwarzy się, a babeczki pozostaną puszyste.