Trufle czekoladowe z polewą z białej czekolady
3
3 godz.
12 porcji
Średnie
Przekąski

Trufle czekoladowe z polewą z białej czekolady

Lubisz trufle czekoladowe? A czy wiesz, że możesz je przygotować samodzielnie, w zaciszu domowej kuchni? My proponujemy Ci wersję z twistem, który nada temu dobrze znanemu deserowi zupełnie nowego smaku: przygotuj je w polewie z białej czekolady. Zobacz, jakie to proste!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, pyszne trufle czekoladowe w polewie z białej czekolady mogą powstać bardzo szybko, a ich niepowtarzalny smak wprawi w zachwyt wszystkich łasuchów. Tak przygotowany deser sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do kawy, jak i dodatkowy smakołyk na imprezę. Pamiętaj: jeśli chcesz, aby trufle nie zniknęły zbyt szybko ze stołu, możesz przygotować podwójną albo potrójną porcję. Musisz jedynie odpowiednio zwiększyć ilość składników, po które sięgasz.

 

Jak urozmaicić przepis na trufle czekoladowe z polewie z białej czekolady?

Pyszne trufle czekoladowe mogą powstać w bardzo prosty sposób – jak widzisz, o ich przygotowanie może się pokusić nawet osoba, która nie ma zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. A jeśli zastanawiasz się, jak można urozmaicić ten łatwy do wykonania przepis, mamy dla Ciebie kilka sugestii.

  • Dodaj do masy na trufle garść posiekanych orzechów, które lubisz najbardziej. Doskonale spiszą się np. orzechy włoskie, laskowe, ale również pistacje, makadamia czy pekan. Możesz też sięgnąć po orzeszki arachidowe lub migdały.
  • Wzbogać trufle mniej typowym alkoholem – może to być np. likier wiśniowy. Jego smak fenomenalnie „podbija” aromat czekolady.
  • Jeśli chcesz przyrządzić deser w wersji bezalkoholowej, alkohol zamień na mocno zaparzoną kawę. 2-3 kieliszki dodaj do masy, kiedy napar przestygnie.
  • Masz ochotę na nutkę pikanterii? Wzmocnij trufle, sięgając po cynamon, kardamon oraz odrobinkę chilli.
  • W masie truflowej mogą zagościć również ulubione owoce suszone, a zwłaszcza rodzynki lub inne bakalie.
  • Możesz też zamienić polewę z białej czekolady na tę wykonaną z tabliczki Karmellove E.Wedel albo… wykonać prostą posypkę z kakao.
  • Kakao może być dodatkowym składnikiem masy truflowej – jego obecność nada czekoladkom bardziej intensywnego aromatu.

Jak widzisz, możliwości jest całe mnóstwo. Wykorzystaj je, aby powstało coś wyjątkowego!

Komentarze