Liczba porcji2
Łączny czas:1 godz. 50 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Średnie

Tortille z panierowanym kurczakiem i sosem mole

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka suszonych rodzynek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 goździk
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól do smaku
  • woda (opcjonalnie) kurczak:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 jogurt
  • 1 jajko
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek bułki tartej grubo mielonej lub panko
  • olej do smażenia dodatki:
  • 2 małe tortille
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 4 łyżki ugotowanej fasoli czerwonej
  • mała sałata rzymska
  • kolendra

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Sos mole: Na rozgrzanej patelni, przez około 2 minuty, podsmażyć pomidory bez skóry, chilli, z jedną łyżką masła klarowanego, aż zaczną się karmelizować. Dodać cebulę, czosnek, płatki migdałów, rodzynki. Wszystkie składniki dusić przez chwilę. Pod koniec dodać przyprawy suszone (cynamon, kumin, nasiona kolendry, oregano, goździk) i dusić całość jeszcze 2-3 minuty. Masę przełożyć do blendera i miksować do gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą. Przelać zmiksowany sos do rondelka i gotować przez 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodać kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady i wymieszać aż się roztopią i sos zgęstnieje.

  • 2

    Kurczaka pokrojonego na cienkie kawałki zamarynować przez 1 godzinę w jogurcie ( alternatywnie w maślance, kefirze lub mleku). To powoduje, że kurczak kruszeje, będzie miękki i soczysty. Zanurzyć paski w rozbitym jajku, następnie w bułce tartej grubo mielonej. Smażyć paski z kurczaka partiami na głębokim tłuszczu do złotego koloru (idealna temperatura oleju to 170 stopni). Gotowego kurczaka, odsączyć na ręczniku papierowym.

  • 3

    Tortille posmarować łyżką sosu mole. Dodać czerwoną fasolę, ogórek, czerwoną cebulę, sałatę rzymską, kurczaka, kolendrę, polać kwaśną śmietaną i skropić sokiem z limonki.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: