Liczba porcji16
Łączny czas:8 godz. 0 min
Przygotowanie:240 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Trudne

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki gorzkiej czekolady E. Wedel
  • 200 gram masła klarowanego
  • 180 gram mąki kasztanowej
  • Kakao - 3 łyżki Kakao ekstra ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 3 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • Krem 1:
  • 2 łyżeczki miodu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • Kakao - 4 łyżeczki Kakao ekstra ciemnego z Ghany E.Wedel
  • Krem 2:
  • Kakao - 5 łyżeczek Kakao ekstra ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 dojżałe awokado
  • 2 niewielkie banany

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Krem 1 Mleko kokosowe schłodzić w lodówce przez 24h (po tym czasie woda kokosowa powinna oddzielić się od śmietanki kokosowej). Odlać wodę kokosową, natomiast do śmietanki kokosowej dodać miód oraz kakao. Miksować do uzyskania gładkiego, puszystego kremu. Schłodzić w lodówce.

  • 2

    Krem 2 Banany oraz awokado obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy kakao i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy do lodówki.

  • 3

    Ciasto czekoladowe W garnuszku umieścić masło. Podgrzewać na małym ogniu, do roztopienia się masła. Dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać, do jej całkowitego rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do przestudzenia. Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę kasztanową oraz kakao. W misie miksera umieścić jajka oraz miód. Ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy (zajmie to około 10 minut przy wysokiej prędkości miksera). Następnie, dodawać przestudzony sos czekoladowy oraz mleko, cały czas miksując na najniższej prędkości miksera. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia wszystkich składników.  Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować i nie wykładać). Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Przelać ciasto do formy. Piec 40 minut, do suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekroić na dwa, równe blaty. Dolny blat posmarować kremem z mleka kokosowego, przykryć drugą częścią. Kremem 2 ozdobić boki tortu i wierzch. Udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: