Liczba porcji12
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Trudne

Torcik czekoladowo-gruszkowy z polewą karmelową.

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 gruszki
  • czekolada deserowa - 1 tabliczka czekolady deserowej E. Wedel
  • Karmelowa - 1 tabliczka czekolady karmelowej E. Wedel
  • Kakao - 2 łyżki kakao E. Wedel
  • 3 łyżki ulubionego dżemu lub powidła
  • 3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Z jajek, cukru, proszku do pieczenia i mąki pszennej przygotowujemy tradycyjny biszkopt. Po upieczeniu przekrawamy go na pół i smarujemy powidłem. Składamy.

  • 2

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku żelatyną. Śmietanę dzielimy na 2 części odkładając kilka łyżek do dekoracji. Do jednej części dodajemy kakao i rozpuszczoną tabliczkę czekolady deserowej (ja również zostawiłam trochę czekolady do dekoracji).

  • 3

    Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Jeśli są twarde chwilkę gotujemy - około 15 min.

  • 4

    Na biszkopt wykładamy śmietankę z czekoladą (ciemna część) a następnie pozostałą "białą" śmietankę.

  • 5

    Na wierzch tortu układamy ćwiartki gruszek.

  • 6

    Czekoladę karmelową rozpuszczamy w wodnej kąpieli z 3 łyżkami mleka. Taką polewą dekorujemy wierzch tortu polewając nią gruszki.

  • 7

    Dekorujemy kleksami pozostałej ubitej śmietany i startą na tarce pozostałą czekoladą deserową.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: