Tarta czekoladowa z wiśniami
1
1 godz. 10 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Tarta czekoladowa z wiśniami

Wiśnie i czekolada to bardzo klasyczne, choć wciąż zachwycające połączenie. Warto wykorzystać je podczas tworzenia różnych deserów. Doskonałym pomysłem jest, np. przygotowanie tarty czekoladowej z wiśniami. Dowiedz się, jak wykonać taki deser?

Produkty użyte w tym przepisie (4) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto należy przechowywać w lodówce. W ten sposób spód na bazie masła nie zacznie się rozpuszczać.

Jak udekorować tartę z czekoladą i wiśniami?

Tartę z masą czekoladową i wiśniami można również udekorować na kilka sposobów. Najlepiej sprawdzą się świeże owoce ułożone na wierzchu. Pozwalają one na podkreślenie charakterystycznego smaku intensywnie kakaowej czekolady. Idealnym wyborem będą świeże wiśnie, które dodatkowo nawiążą do wnętrza deseru. Można ułożyć je w niewielkiej kupce na środki tarty, a następnie przysypać delikatnie cukrem pudrem i udekorować listkiem mięty. Doskonale sprawdzą się też borówki, maliny czy porzeczki. Ważne, by nie zastosować ich zbyt dużo. Mają być jedynie subtelną dekoracją, nie przyćmiewając smaku wiśni umieszczonych w środku.

 

W gotowej tarcie można pozatapiać również płatki migdałowe. Będą one komponować się doskonale z ciemną warstwą czekoladowego musu. Tak samo dobrze sprawdzą się wiórki kokosowe oraz drobno pokruszone orzechy o jasnej barwie. Taki dodatek sprawi, że tarta będzie wyglądała elegancko. Jeśli jest ona tworzona z myślą o konkretnej okazji, warto postawić na inne dekoracje, takie jak np. świeczka.

Jak zmodyfikować przepis na tartę czekoladową z wiśniami?

Tarta czekoladowa z wiśniami może być przygotowana również w nieco inny sposób. Najważniejszy jest sam spód ciasta. Jest on na tyle neutralny, że możesz pozwolić sobie na wyłożenie go dowolnymi składnikami. Jeśli kochasz eksperymentować, ciekawym wyborem bez wątpienia będzie czekolada z awokado. Taka masa nie zastygnie w lodówce, ponieważ nie ma w sobie żelatyny, jednak możesz po prostu wyłożyć nią spód ciasta i zjeść go, bez dodatkowego chłodzenia. Idealnie będzie komponowała się z wiśniami umieszczonymi na spodzie.

 

W sezonie zimowym dostęp do świeżych wiśni jest dość ograniczony. Z tego powodu, w trakcie chłodnych miesięcy można postawić na konfiturę. Wystarczy wyłożyć kilka łyżeczek na spód tarty z kruchych ciastek, masła i czekolady. W ten sposób uzyskasz pożądany smak, a jednocześnie sprawisz, że cały deser będzie miał nieco bardziej jednolitą konsystencję. To doskonała alternatywa dla świeżych wiśni również w trakcie lata.

 

Do przygotowania tarty można wykorzystać również orzechy pokrojone na mniejsze kawałki. To idealny wybór w sytuacji, gdy chcesz delikatnie zmienić strukturę ciasta. Warto dodać je do masy czekoladowej przygotowanej z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz śmietanki – orzechy komponują się idealnie z tymi składnikami. Najlepiej sprawdzą się orzechy laskowe, ale świetnym wyborem są, np. migdały. Wybór zależy od tego, co aktualnie posiadamy pod ręką. Podobnie jest także z innymi bakaliami, które z powodzeniem można zatopić w czekoladowo-śmietankowym kremie.

 

Chcesz wypróbować inne wypieki oraz przepisy? Warto rozpocząć od przygotowania klasycznego brownie, które może być bazą do różnych innych deserów!

Komentarze