Sernik karmelowy
30 min
15 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernik karmelowy

Mówi się, że ideały nie istnieją. Cóż, najwyraźniej nie wszyscy próbowali naszego karmelowego sernika! To połączenie puszystej słodyczy i rozpływającego się w ustach palonego cukru, który świetnie ją podkreśla. Dopiero zaczynasz swoją przygodę w świecie przepisów E.Wedel? Świetnie się składa, ponieważ do przygotowania deseru wystarczy to, co prawdopodobnie masz już w kuchni!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Czy istnieje coś lepszego niż klasyczny karmel?

Przełam jego słodki smak gruboziarnistą solą morską! Wystarczy, że posypiesz nią sos karmelowy, zanim całkowicie stężeje. Pamiętaj, żeby zachować umiar – szczypta w zupełności wystarczy!

To proste i popularne połączenie skutkuje istną eksplozją endorfin. Dowiedziono, że posypanie solą czekolady czy karmelu sprawia, że wydają się jeszcze słodsze.

Zamiast klasycznego karmelu możesz też wykorzystać roztopioną czekoladę E.Wedel Karmelową.

 

Zadbaj o fanów czekolady!

Chcesz urozmaić swój przepis? Stwórz najwspanialsze ciasto wszechczasów – karmelowy sernik ze spodem brownie! To pomysł, który pokochają zarówno zwolennicy lekkich wypieków, jak i wilgotnych, intensywnie czekoladowych deserów.

Wystarczy, że skorzystasz z naszych wskazówek na idealne ciasto brownie! Zamiast masy herbatnikowej przygotuj wedlowskie mocno czekoladowe brownie. Wszystkie składniki zredukuj o ¼, tak by z proponowanych 8 porcji uzyskać 6.

Następnie wyłóż spód blaszki gotową masą. Ciasto piecz w temperaturze 180oC przez 15 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw je do przestygnięcia. Następnie na gotowy spód wylej masę sernikową.

 

Nie wiesz, jak zaprzyjaźnić się ze swoim piekarnikiem?

Zacznij od prostych trików, stosowanych od pokoleń! Jeśli chodzi o sernik z białą czekoladą postaw na odpowiednie nawilżenie powietrza. W tym celu na najniższe piętro piekarnika wstaw płytkie naczynie wypełnione wodą, jak keksówka czy mała miseczka. Wytworzona podczas pieczenia para nada sernikowi odpowiedniej wilgotności i sprawi, że będzie się równomiernie rumienił.

Komentarze