Liczba porcji12
Łączny czas:12 godz. 45 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:720 min
Poziom trudności:Średnie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Na spód
  • 1 opakowanie czekoladowych markiz
  • 1 łyżka masła
  • Na sernik
  • Czekolada gorzka - ½ tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel
  • Czekolada mleczna - ½ tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
  • 4-5 łyżek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 750 g twarogu na sernik (z kubełka)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Kakao - 1 łyżka ciemnego kakao E.Wedel
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • Ptasie Mleczko® - ½ opakowania waniliowego Ptasiego Mleczka
  • Na galaretkę espresso
  • 400 ml mocnej kawy z ekspresu (lub rozpuszczalnej wykonanej z 4-5 łyżeczek)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Kakao - 1 łyżeczka ciemnego kakao E.Wedel
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnego słodkiego kakao
  • Ptasie Mleczko® - Dodatkowo – kilka kostek waniliowego Ptasiego Mleczka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć. Wymieszać wszystko na mokrą piaskową masę. Spód tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę ciasteczkową i ugnieść równą warstwę. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania sernika.

  • 2

    Pół szklanki kremówki przelać do rondelka i doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika i wrzucić połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Poczekać chwilę i wymieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie. Schłodzoną (przez minimum 12 godzin) kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na chwilę. Ser zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać kakao, a następnie po łyżce rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła). Stale miksować. 2 łyżki masy przełożyć do naczynia z żelatyną i szybko rozmieszać. Taką miksturę przelać do czekoladowego sera i zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Do sera dodać ubitą kremówkę i delikatnie wmieszać ją łyżką.

  • 3

    Połowę masy wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównać. Ptasie Mleczko pokroić na mniejsze kawałki i połowę zanurzyć w serniku. Następnie wylać pozostałą masę i wyłożyć resztę Ptasiego Mleczka. Wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki i przygotować galaretkę espresso.

  • 4

    Zaparzyć kawę. Do gorącej wmieszać cukier i 2 rodzaje kakao. Następnie po jednej łyżeczce dodawać żelatynę i mieszać do czasu jej rozpuszczenia. Galaretkę przestudzić. Chłodną wylać na tężejący sernik. Do dekoracji użyć Ptasie Mleczko niedbale pokrojone na kawałeczki. Zatopić w galaretce cząstki na kształt gór lodowych. Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Paweł 12 marca 2016 20:46
    Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w bakalie, jak tego chcemy.
  • Rysiek z Klanu 3 marca 2016 12:41
    Pyszny... i szybki w przygotowaniu. Pamiętajmy o dobrych jakościowo składnikach... Bardzo często najprostsze rzeczy sprawiają nam najwięcej przyjemności...