W Kuchni z Wedel

Sernik Góry Lodowe

Sernik Góry Lodowe

Ciasta i desery Autor: Opis potrawy

Deser i filiżanka kawy w jednym. Mocne, zdecydowane i zimowe smaki z dodatkiem słodkiego, waniliowego Ptasiego Mleczka.

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 12

Składniki
  • Na spód
  • 1 opakowanie czekoladowych markiz
  • 1 łyżka masła
  • Na sernik
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
  • 4-5 łyżek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 750 g twarogu na sernik (z kubełka)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao E.Wedel
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • ½ opakowania waniliowego Ptasiego Mleczka
  • Na galaretkę espresso
  • 400 ml mocnej kawy z ekspresu (lub rozpuszczalnej wykonanej z 4-5 łyżeczek)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao E.Wedel
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnego słodkiego kakao
  • Dodatkowo – kilka kostek waniliowego Ptasiego Mleczka do dekoracji
Przygotowanie - Sernik Góry Lodowe
Krok 1:

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć. Wymieszać wszystko na mokrą piaskową masę. Spód tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę ciasteczkową i ugnieść równą warstwę. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania sernika.

Krok 2:

Pół szklanki kremówki przelać do rondelka i doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika i wrzucić połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Poczekać chwilę i wymieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie. Schłodzoną (przez minimum 12 godzin) kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na chwilę. Ser zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać kakao, a następnie po łyżce rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła). Stale miksować. 2 łyżki masy przełożyć do naczynia z żelatyną i szybko rozmieszać. Taką miksturę przelać do czekoladowego sera i zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Do sera dodać ubitą kremówkę i delikatnie wmieszać ją łyżką.

Krok 3:

Połowę masy wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównać. Ptasie Mleczko pokroić na mniejsze kawałki i połowę zanurzyć w serniku. Następnie wylać pozostałą masę i wyłożyć resztę Ptasiego Mleczka. Wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki i przygotować galaretkę espresso.

Krok 4:

Zaparzyć kawę. Do gorącej wmieszać cukier i 2 rodzaje kakao. Następnie po jednej łyżeczce dodawać żelatynę i mieszać do czasu jej rozpuszczenia. Galaretkę przestudzić. Chłodną wylać na tężejący sernik.
Do dekoracji użyć Ptasie Mleczko niedbale pokrojone na kawałeczki. Zatopić w galaretce cząstki na kształt gór lodowych.
Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.