Rogaliki z ciasta francuskiego z puszystym musem czekoladowym
1
20 min
6 porcji
Łatwe
Ciastka

Rogaliki z ciasta francuskiego z puszystym musem czekoladowym

Nie ma nic lepszego na śniadanie czy podwieczorek niż rogaliki z ciasta francuskiego z puszystym musem czekoladowym. Wbrew pozorom, ich przygotowanie jest dość proste. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku i wyczaruj niezwykłą przekąskę dla gości i domowników!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Rogaliki z ciasta francuskiego z musem czekoladowym to bardzo uniwersalna przekąska, która doskonale spisze się zarówno jako słodkie co nieco do popołudniowej kawy, jak i w roku deseru na spotkanie ze znajomymi. Największym wyzwaniem jest przygotowanie musu, który powinien być idealnie puszysty. Jeśli wolisz, mus czekoladowy możesz zastąpić masłem lub kremem czekoladowym – przepisy na nie również znajdziesz bez większego trudu.

 

A co z ciastem francuskim? Czy nie byłoby lepiej przygotować własnego? Z jednej strony – tak, ponieważ wówczas wypiek zyska jeszcze bardziej domowy charakter. Jednak trzeba pamiętać, że przepis na takie ciasto jest bardzo trudny do wykonania, nawet dla doświadczonych cukierników. Konieczne jest bowiem wielokrotne przekładania ciasta masłem, rozwałkowywanie go itp. Dlatego, aby opanować tę recepturę do perfekcji, potrzeba wielu prób.

 

Jeżeli więc chcesz przygotować domowe ciasto, zastąp francuskie np. drożdżowym – jest łatwiejsze do wykonania, choć trzeba pamiętać, że rogaliki wykonane z niego mają zupełnie inną tekturę. Decyzja należy zatem do Ciebie!

 

Jak urozmaicić rogaliki z ciasta francuskiego z musem czekoladowym?

Aby urozmaicić rogaliki, możesz poeksperymentować z… nadzieniem. W jaki sposób? Inspiracji jest bardzo wiele. Możesz m.in.:

  • Rozważyć dodanie do musu szczypty chilli, które podgrzeje atmosferę,
  • zamienić mus na krem czekoladowy, do którego dodasz odrobinę brandy lub likieru kawowego – takie nadzienie będzie miało bardziej „truflowy” smak!
  • wmieszać w mus drobno posiekane orzechy albo ulubione owoce suszone,
  • wykonać polewę nie z ciemnej, a z białej czekolady, a całość posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

Możliwości jest całe mnóstwo, więc daj się ponieść fantazji, aby ten prosty i smaczny deser za każdym razem smakował nieco inaczej. Pamiętaj też, że możesz go podać w towarzystwie kleksa z bitej śmietany lub np. konfitury z płatków róży. Coś pysznego!

Komentarze