Przepis na tort węgierski – tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem
48
9 godz.
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Przepis na tort węgierski – tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Słyszysz: „tort czekoladowy z wiśniami” i od razu przychodzą Ci na myśl przepisy na ten prosto z Austrii? To właśnie tutaj (mniej więcej) narodził się pomysł na tort węgierski. Uwaga! Ten smakowity deser przeznaczony jest wyłącznie dla dorosłych, bo nie brakuje w nim nutki alkoholu. Zobacz, w jaki sposób powstaje!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

I gotowe! Ten wypiek to idealne połączenie czekolady i przełamującej słodycz wiśni. Pamiętaj jednak, że deser zarezerwowany jest wyłącznie dla dorosłej części gości.

Polecamy też nasz tort czekoladowy

Czy węgierski tort czekoladowy z wiśniami można przyrządzić bez alkoholu?

Jak najbardziej tak! Niemniej jednak będzie on już odbiegał od oryginalnego przepisu. Jeżeli jednak chcesz go przygotować, spirytus możesz zastąpić:

  • sokiem wiśniowym zmieszanym w proporcji 1:1 z gorzką, czarną herbatą,
  • herbatą wiśniową.

Pamiętaj także, aby w tej sytuacji nie nasączać wiśni alkoholem. W zamian, możesz je lekko podgotować w syropie cukrowym lub je delikatnie skarmelizować. Inną opcją jest zastosowanie konfitury wiśniowej. W tym przypadku powinna ona jednak trafić pod warstwę kremu, a nie na nią.

Tort wiśniowy z czekoladą - deser wart zachodu

Chociaż ten wypiek to jeden z tych deserów, których przyrządzenie wymaga nieco więcej wysiłku, zdecydowanie warto. Ostatecznie nie jest on skomplikowany, a efekt zachwyca nawet największych łasuchów. Spróbuj i przekonaj się!

Jak urozmaicić przepis na tort węgierski? Udekoruj wierzch tortu według sprawdzonych pomysłów od mistrzów cukiernictwa

Wierzch tortu to miejsce, na które często trafiają świeczki, fontanny zimnych ogni, czekoladowe cyfry i inne dodatki w zależności od okazji.

Jeśli Twój tort węgierski uświetnia inną okoliczność, tym bardziej możesz wybrać coś mniej standardowego. Zdecyduj się dodać coś od siebie, by tort Twojego wypieku, wyglądał bardziej apetycznie.

Sprawdź, które dodatki na wierzch tortu najbardziej przypadną Ci do gustu.

Tort węgierski z polewą czekoladową

Czekoladowy wypiek z polewą czekoladową to zawsze dobry pomysł na udany wypiek. Dla przełamania słodyczy do polewy warto użyć gorzkiej czekolady (Czekolada E.Wedel Mocno Gorzka 80% 80 g).

Perfekcyjna polewa czekoladowa w kilku krokach

Na początek przygotuj składniki: 160 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietanki kremówki 36% i 3 łyżki cukru.

Zagotuj śmietankę z cukrem w rondelku bez doprowadzenia do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia i dodaj połowę porcji gorzkiej czekolady (najlepiej połam ją na kawałki). Mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady.

Dodaj pozostałe kawałki czekolady i mieszaj, aż czekolada w zupełności się rozpuści. Warto użyć trzepaczki kuchennej lub drewnianej łyżki. Kiedy polewa trafi na puszysty biszkopt,  można zacząć się szykować na komplementy ze strony gości.

Co zrobić, jeśli polewa czekoladowa jest zbyt gęsta?

Jeśli polewa jest zbyt gęsta, możesz dodać 1-2 łyżki mleka, by ją nieco rozcieńczyć. Na koniec pamiętaj, aby gotową polewę delikatnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Dodaj ją na wierz tortu, gdy jest jeszcze ciepła w innym wypadku polewa stężeje i będzie trzeba ją ponownie podgrzać.

Tort węgierski. Oryginalny przepis z dodatkowymi owocami

Owoce na torcie dodadzą koloru i podkreślą smak deseru. Najlepiej sięgnąć po te, które aktualnie widać na bazarkach. Słodkie, letnie owoce wprowadzają więcej słodyczy, a te bardziej kwaskowate w połączeniu z odpowiednimi przyprawami sprawią, że Twój wypiek stanie się idealny jesienną i zimową porą.

Wiśnie, które znajdują się w podstawowych składnikach mogą stać się pierwszą inspiracją do urozmaicenia przepisu.

Sprawdzone dodatki do tortu - wiśnie w różnym wydaniu

Sięgnij po wiśnie, które znajdują się w tradycyjnym przepisie. Możesz dodać ich więcej, tak aby pokryć cały wierzch tortu. Możesz przygotować wiśnie w karmelu, co dodatkowo osłodzi przepis. Do ozdobienia tortu najlepiej sprawdzą się świeże wiśnie. Z kolei jako akcent wśród świeżych wiśni idealnie nadadzą się te kandyzowane.

Tort urodzinowy z owocami - więcej pomysłów na owocowe dodatki

Tort węgierski z wiśniami w alkoholu możesz ozdobić różnymi owocami. Sprawdź, co masz aktualnie pod ręką lub dodaj do listy zakupów poniższe propozycje: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny. Te owoce również wyśmienicie sprawdzą się jako ozdoba Twojego wypieku.

Teraz wystarczy tylko dodać świeczki i perfekcyjny tort urodzinowy - gotowy!

Tort z kremem cynamonowym na wierzchu

Z łatwością możesz zastąpić polewę czekoladową kremem cynamonowym domowej roboty. Delikatny w konsystencji, równie szybki i prosty w wykonaniu co czekoladowa kuwertura.

Sprawdź, czy masz potrzebne składniki w lodówce lub pamiętaj o nich na kolejnych zakupach.

Jak przygotować krem cynamonowy?

Przygotuj składniki: 140 g schłodzonego serka mascarpone, 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%, 4 łyżeczki cynamonu (możesz dodać łyżeczkę kakao), 1-2 łyżki cukru pudru.

Dodaj do miski cynamon, serek mascarpone, cukier puder i śmietankę kremówkę. Zmiksuj składniki na szybkich obrotach, aż całość zgęstnieje. Ubity krem nie wymaga chłodzenia - od razu nałóż na wierzch tortu.

Porcja wystarczy do pokrycia biszkoptu o powierzchni 20 cm - zależy od tego, jak grubą warstwę chcesz otrzymać. Możesz użyć go także do pokrycia boków tortu.

Kiedy podawać tort z kremem cynamonowym?

Najlepiej zrobić go jesienną i zimową porą – to wówczas królują korzenne aromaty i wtedy one nam najbardziej smakują. Krem, choć bardzo charakterystyczny, jest uniwersalny i cechuje go delikatna słodycz. Z miękkim, wyrośniętym biszkoptem czekoladowym będą wyśmienitym duetem. Tort z kremem cynamonowym to więc rozwiązanie w sam raz na długo wyczekiwane spotkanie bądź na inną, szczególną okazję. A jak wiemy, wyjątkowe momenty wymagają właściwej celebracji. Uczcij wydarzenie domowym tortem! Zapewniamy - ten deser to prawdziwa gratka, która usatysfakcjonuje najbardziej wymagających.

Czekoladowy tort z wiśniami na każdą okazję

Torcik węgierski to sprawdzony wypiek na różnorodne okazje. Podaj go na urodziny, imieniny, z okazji ważnych rocznic i kiedy po prostu masz ochotę na dopracowany deser.

Sekretem tego wypieku jest puszysty biszkopt czekoladowy (pieczemy go do suchego patyczka) i smakowite dodatki. Sprawdź, jaki wariant tego tortu przypadnie Ci do gustu.

Komentarze