W Kuchni z Wedel

Poświąteczna nalewka czekoladowa

Poświąteczna nalewka czekoladowa

Napoje i koktajle Autor: Opis potrawy

Robię ją 2 razy w roku: po Wielkanocy i Bożym Narodzeniu zużywając do jej przygotowania czekoladowe figurki, których po świętach mam zawsze sporo.

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 10

Składniki
  • 0,4l wódki
  • 0,4 l spirytusu
  • 500g czekolady mlecznej Wedel
Przygotowanie - Poświąteczna nalewka czekoladowa
Krok 1:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chłodzimy w misce z lodem cały czas mieszając. Dodajemy wymieszane ze sobą wódkę i spirytus. Przelewamy do dużego słoja lub butelki i pozostawiamy do przegryzienia na kilka miesięcy. Dla wzbogacenia smaku można dodać przekrojoną laskę wanilii.