W Kuchni z Wedel

Pikantny kurczak z czekoladowym sosem pasilla

Pikantny kurczak z czekoladowym sosem pasilla

Dania główne Autor: Opis potrawy

Odkryj kurczaka na nowo! Dzięki odrobinie czekolady zamienisz zwyklego kurczaka z patelni na coś niesamowitego. Wargorrku - to danie jest warte, żeby spróbować!

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 4

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (w proszku)
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej (w proszku)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (pociętego)
  • 1 szklanka pasty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 100 g gorzkiej czekolady E.Wedel (pociętej na drobne kawałki)
  • 1 opakowanie (27,2 g) Sezamek AHA! E.Wedel
Przygotowanie - Pikantny kurczak z czekoladowym sosem pasilla
Krok 1:

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki.

Krok 2:

Przyprawy wymieszać.

Krok 3:

Filet z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek i posypać przyprawami.

Krok 4:

Usmażyć filet na patelni do złocitego koloru.

Krok 5:

Tymczasem podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na innej patelni, dodać czosnek i smażyć go 2 minuty.

Krok 6:

Dodać pastu pomidorowy i bulion z kurczaka, smażyć razem 6-8 minut.

Krok 7:

Dodać czekoladę, gotować 2-3 minuty, aż będzie uzyskana masa jednorodna.

Krok 8:

Podać kurczaka na talerzu, polać przygotowanym sosem. Posypać sezamkami.