Liczba porcji4
Łączny czas:2 godz. 40 min
Przygotowanie:120 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Trudne

Pierś kaczki w sosie czekoladowym z zapiekanką ziemniaczaną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 4 filety piersi kaczych średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy do kaczki: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, rozmaryn
  • Oliwa do smażenia
  • Przyprawy do sosu: sól, pierz czarny, cynamon mielony, ostra papryczka chili, skórka z pomarańczy.
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml czerwonego wina
  • 50 g masła
  • 40 g czekolady gorzkiej E.Wedel Zapiekanka ziemniaczana
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g białej czekolady E.Wedel
  • 40 g masła do formy
  • Sól i czarny pierz, ziano kakaowca
  • 150 g żółtego sera (np. Bursztyn, Cheddar lub inny do zapiekania)

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Filety piersi z kaczki umyć i osuszyć. Następnie ponacinać od strony skóry w kratę, natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem czarnym oraz czerwonym, rozmarynem i odrobiną oliwy. Odstawić na godzinę do lodówki.

  • 2

    Po wyjęciu z lodówki piersi obsmażyć na patelni z oliwą i gałązką rozmarynu na złoty kolor (zaczynamy smażyć od strony skóry) przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zapakować w folię aluminiową i odstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15 minut.

  • 3

    Formę do zapiekanki ziemniaczanej natrzeć czosnkiem oraz wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry 1-2mm. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak by plastry zachodziły na siebie około 1cm. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, dodać mleko, sól oraz pierz i zagotować. Do masy dodać posiekaną na małe kawałeczki białą czekoladę E.Wedel. Tak przygotowaną masę mleczną z czekoladą przekładać co drugą warstwę plastrów ziemniaków.

  • 4

    W między czasie, ma małym ogniu w garnuszku roztopić czekoladę z masłem, dodać przyprawy do sosu. Wymieszać i powoli dodawać bulion oraz wino, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • 5

    Formę z ziemniakami przykryć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po godzinie zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową, posypać startym żółtym serem, gorzką czekoladą E.Wedel i zapiec w piekarniku przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor. Podawać posypaną zielonym szczypiorkiem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Maria Kania 12 marca 2016 12:23
    Przygotowanie kaczki to było dla mnie prawdzie wyzwanie, zaczynające się w sklepie na samej kaczki chudej wybieraniu, Podzieleniu jej na części i odkrojeniu pięknej, kaczej piersi, Obsmażaniu i pieczeniu, cudnie pachnie- to są dobre wieści, Do tego ziemniaczana zapiekanka z czekoladą przekładana, Z tego przepisu w najdalszych zakątkach żołądków będę znana, Ukoronowaniem jest sos intensywny na bazie czekolady i wina, W nim cała moc smakowitej, czerwonej kaczki się skrywa, I nikt mi nie powie, że wytrawność ze słodyczą nie może się przeplatać, Bo po takich daniach, z kaczką na pierwszym planie, można latać!
  • Iwona Żak 9 marca 2016 11:32
    Pierś kaczki przyrządzałam po raz pierwszy. Zgodnie z przepisem smażyłam z obu stron przez 4 minuty. Niestety kawałki, które kupiłam miały dość grubą warstwę tłuszczu i nie wytopił się on do końca. Mimo to kaczka była bardzo smaczna, soczysta i mięciutka z nutą rozmarynu i czosnku. Pikantny i bardzo aromatyczny sos podkreślił smak mięsa. Zapiekanka ziemniaczana z białą czekoladą bardzo przypadła mi do gustu. Uwielbiam zapiekanki mocno serowe więc dodatkowo przełożyłam całość kilkoma warstwami sera. Z pewnością jeszcze nie raz przygotuję kaczkę według tego przepisu, lecz kolejnym razem kupię nieco chudszą.
  • Joanna Kępa 25 lutego 2016 21:09
    Soczysta, delikatna pierś z kaczki wspaniale komponująca się z czekoladowym, lekko pikantnym, z nutą goryczki skórki pomarańczowej sosem. Podawana z innowacyjną zapiekanką ziemniaczaną, przekładaną słodkim sosem z białej czekolady. Całość dopełnia pikanteria świeżej ostrej papryczki chili. Danie wykwintne i niesamowicie smaczne poprzez połączenie niekonwencjonalnych ale zarówno oczywistych smaków. Idealne aby zaskoczyć smakiem znajomych oraz rodzinę.