W Kuchni z Wedel

Pierniczkowe cupcakes z kremem czekoladowym.

Pierniczkowe cupcakes z kremem czekoladowym.

Ciasta i desery Autor: Opis potrawy

Nowoczesna odsłona tradycyjnego piernika pieczonego z miodem, imbirem, skórką pomarańczy, kakao, przyprawami korzennymi i nutą kawy w formie babeczek z czekoladowym kremem to idealna propozycja na tegoroczne święta z E.Wedel.

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 12

Składniki
  • 120 g mąki tortowej
  • 110 g cukru pudru
  • 15 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany
  • 40 g miękkiego masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta soli
  • skórka z pomarańczy
  • 125g serka mascarpone
  • 150g śmietanki 30%
  • 1 łyżka Kakao Ekstra Ciemne z Ghany
  • pół tabliczki Czekolady Mlecznej Wedel
  • pół tabliczki Czekolady Gorzkiej Wedel
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie - Pierniczkowe cupcakes z kremem czekoladowym.
Krok 1:

Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, imbir, sól i masło.
Całość ubijaj mikserem na wolnych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji.

Krok 2:

W miseczce roztrzep jajko z połową mleka, po czym przelej do suchych składników.
Miksuj na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki.

Krok 3:

Do pozostałego mleka dodaj miód, kawę i skórkę z pomarańczy, podgrzej na wolnym ogniu aż miód się rozpuści.

Krok 4:

Po lekkim ostudzeniu dodaj do masy. Miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę.

Krok 5:

W formie do pieczenia babeczek układaj papilotki. Wypełnij je ciastem do 2/3 objętości.

Krok 6:

Cupcakes piecz przez 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Krok 7:

W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone, kakao i znów ubij, aż się połączy, ale bardzo krótko.
Czekoladę mleczną i gorzką pokrój na drobne kawałeczki, dorzuć do kremu i wymieszaj.

Krok 8:

Upieczone, ostudzone cupckes okryj kremem i udekoruj według uznania.
Przed podaniem warto schłodzić około 15 min w lodówce.