Pieczone kasztany jadalne
0
30 min
6 porcji
Średnie
Przekąski

Pieczone kasztany jadalne

Kasztany jadalne to typowo jesienny przysmak, który cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. Jeśli chcesz ich skosztować, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: przygotujesz je w bardzo krótkim czasie. Najlepiej smakują w połączeniu z dobrą czekoladą. Zobacz!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, przygotowanie pieczonych kasztanów jest prostym zadaniem, z którym poradzisz sobie bez problemów niezależnie od doświadczenia kulinarnego. Wystarczy godzinka, aby niecodzienna przekąska lub deser zagościły na Twoim stole.

Jak smakują pieczone kasztany?

Wiele osób przyrównuje smak pieczonych kasztanów do tego kojarzonego z pieczonymi batatami, ale z dodatkiem orzechowej nuty. To właśnie dlatego ta przekąska sprawdzi się świetnie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Pieczone kasztany warto zaserwować na przykład w towarzystwie wytrawnego wina, a nawet deski serów. Także te obtoczone czekoladą gorzką będą ciekawie komponowały się w tym połączeniu. Musisz tego spróbować!

Jak wybrać dobre kasztany do pieczenia?

To, jak będzie smakowała przekąska przygotowana z kasztanów jadalnych, w bardzo dużym stopniu zależy od jakości samych kasztanów. Pamiętaj więc, aby wybrać te dobrej jakości. Jak je rozpoznać?

Zwróć uwagę na to, aby kasztany jadalne były:

  • lśniące,
  • niepopękane,
  • wolne od pleśni i innych podejrzanych nalotów,
  • niewysuszone.

Pamiętaj: po zebraniu kasztany zachowują przydatność do spożycia przez kilka miesięcy.

A co, jeśli Twoje kasztany wydają się lekko przesuszone? Wówczas możesz je jeszcze uratować w prosty sposób. Wystarczy, że przed pieczeniem nieco dłużej pogotujesz je we wrzątku. Wodę możesz dodatkowo delikatnie posolić. Inna opcja to moczenie kasztanów przed pieczeniem przez około pół godziny.

Nie zapomnij o nacięciu!

Nacięcie kasztanów bynajmniej nie jest zabiegiem estetycznym. Jest to bardzo ważne zadanie, bowiem miąższ podczas pieczenia zaczyna pęcznieć. Jeśli skorupka nie zostanie przecięta, wówczas może dojść do wybuchu, a co za tym idzie, do poważnego zabrudzenia piekarnika i… utraty przekąski. Dlatego pamiętaj, aby zawsze przed obgotowaniem naciąć kasztany – koniecznie nożem typu „piłka”, który ma ząbki.

Co do polewy, przy przyrządzaniu kasztanów możesz również sięgnąć po inne rodzaje czekolady. Bardzo ciekawie będzie się prezentować połączenie z Czekoladą Klasyczną Mleczną E.Wedel lub z Czekoladą Białą Karmelową E.Wedel – pamiętaj, aby dobrze roztopić je w kąpieli wodnej i gotowe.

Tak przyrządzone kasztany jadalne będą zaskakująco pysznym dodatkiem, który umili niejeden jesienny czy zimowy wieczór. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – koniecznie to zmień. Życzymy smacznego!

Komentarze