Panforte
1 godz.
10 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Panforte

Szybka podróż do włoskiej Sieny na wyciągnięcie ręki. Ten włoski przysmak konsystencją przypomina nugat, a smakuje mocno piernikowo. Lekko ciągnący, pełen bakalii, orzechów, aromatycznych przypraw i owoców, sprawia, że nie poprzestaniesz na jednej porcji. Panforte jest tak pyszne, że aż trudno to opisać. Lepiej od razu zacznij gotować.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 15

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ale pachnie! Panforte to zbyt pyszny przepis, by go opisać i nie przygotować. Dlatego, zanim zaczniesz czytać dalej, skosztuj swojego wypieku…

Ten deser ma wiele zalet. Poza doskonałym smakiem i bajecznym korzennym aromatem – możesz przechowywać go nawet przez 3 miesiące. To doskonały pomysł na słodki prezent i przekąskę, którą oczarujesz każdego smakosza dobrych wypieków.

 

Co podać do panforte?

Tradycyjnie ten włoski przysmak podaje się cienko pokrojony do aromatycznego espresso lub do serów. Dobra kawa to świetny pomysł jako dodatek do smakowitego kawałka panforte. Wyobraź to sobie…

Pijesz aromatyczną kawę, która pachnie słońcem, radością i przypomina Ci najlepsze wakacje w życiu, a do tego delektujesz się słodkim, lekko ciągnącym, bakaliowym deserem z nutą kakao i słodkiego miodu…

Tak. Kawa to zdecydowanie dobry pomysł.

Poza tym dobrym wyborem będą konfitury, którymi posmarujesz kawałek panforte. Poczujesz jeszcze większą słodycz i odkryjesz swój pomysł na ten deser.

Albo…przygotuj przepis na białą czekoladę. Panforte z białą czekoladą do picia na zimno z mrożonymi malinami… to brzmi przepysznie.

 

Jak mozesz urozmaicić przepis na panforte?

Dodaj inne kandyzowane owoce. Ananasy, mango czy papaja wprowadzą nuty egzotyki. Sięgnij po kandyzowane wiśnie i wprowadź odrobinę miłej kwasowości do przepisu.

Komentarze