Zdrowy deser bananowo czekoladowy to pożywne drugie śniadanie, przysmak do zjedzenia po obiedzie, słodkość, którą podasz znajomym. Jak widzisz, mus czekoladowy z dodatkiem banana ma zastosowanie w wielu sytuacjach. Sprawdź, co możesz do niego dodać, żeby nieco go urozmaicić.
Szalej z czekoladą i kakao
Mus czekoladowy z bananem zawsze wychodzi idealnie słodki i pyszny. W przepisie zalecamy użyć gorzkiej tabliczki, jednak jeśli wolisz dodać do niego inną czekoladę, przygotuj mus z dodatkiem czekolady mlecznej lub nawet białej. Zyskasz dzięki temu kolejne nuty smakowe. Gdy decydujesz się zrobić mus z czekolady mlecznej i chciałbyś/chciałabyś pogłębić jeszcze smak deseru, dodaj 2-3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. Nie wahaj się i śmiało eksperymentuj ze smakami!
Co w przypadku, kiedy chcesz użyć różne rodzaje czekolady do musu, lecz na przeszkodzie stoi brak czasu? Zamiast w kąpieli wodnej, możesz je zawsze rozpuścić po kolei w kuchence mikrofalowej. Wówczas koniecznie do miseczki z czekoladą dodaj nieco masła.
Jak dosłodzić deser bananowo-czekoladowy?
Jeśli nie chcesz, by czekolada była jedynym wyczuwalnym źródłem słodyczy, możesz pokusić się o inne dodatki. Dodaj cukier puder lub trzcinowy. Wzbogać swój mus czekoladowy masłem orzechowym lub miodem. Doskonale sprawdzi się też cukier waniliowy (około dwie łyżeczki na porcję). W każdym wypadku próbuj deser przed podaniem, by ilość cukru, miodu lub innego dodatku była optymalna. Dzięki temu, gdy już umieścisz mus czekoladowy w szklankach, poziom słodkości będzie taki, jaki najbardziej Ci pasuje. Na wierzch deseru lub do środka możesz też dodać trochę bitej śmietany. Ona również nada mu słodyczy i dodatkowo urozmaici smak i wygląd musu.
Jeśli jednak chcesz uzyskać odwrotny efekt i zmniejszyć słodycz swojego deseru, wykorzystaj sok z cytryny. Dodawaj go powoli do musu i sprawdzaj efekt, by Twój deser miał dokładnie taki smak, jakiego oczekujesz.
Mus czekoladowy na (bardzo) szybko
Jeśli masz ochotę na mus bananowo-czekoladowy, a nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru, nie martw się - jest prosty i szybki sposób na jego wykonanie!
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 480 ml śmietanki 36%
- 160 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- banan (lub inne wybrane owoce)
Wykonanie:
- Przygotuj miskę, umieść ją w kąpieli wodnej, wlej 80 ml śmietanki i podgrzewaj na małym ogniu. Do śmietanki dodaj czekoladę połamaną na kawałki i podgrzewaj całość, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną w śmietance czekoladę odstaw do wystudzenia;
- Pozostałą śmietankę wlej do miski i ubij mikserem na najwyższych obrotach. Zadbaj wcześniej o to, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Pod koniec dodaj cukier puder i miksuj dokładnie, aż się rozpuści;
- Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone z pomocą łyżki. Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i pokrojone na plasterki banany. Delikatnie wymieszaj mus z bananem z pomocą łyżki;
- Twój szybki deser bananowo-czekoladowy jest gotowy. Smacznego!
Ten przepis na mus czekoladowy możesz urozmaicić świeżymi owocami, masłem orzechowym (rozpuść z nim czekoladę), miodem, zwykłym masłem i wiórkami kokosowymi. Możesz też zrobić bitą śmietanę z większej ilości kremówki i udekorować nią swój deser.
Ciasteczka? Orzechy? Co jeszcze możesz dodać na deser bananowo-czekoladowy?
Dla deseru czekoladowego z bananami kluczowe składniki to czekolada (lub kakao) i banany. Ale to nie wszystko! Banany dobrze komponują się z orzechami, wiórkami kokosowymi i bakaliami - tutaj możesz wybierać dowolnie. Twój słodki mus czekoladowy z bananem doskonale sprawdzi się z różnymi dodatkami. Chcesz przygotować deser bananowo-czekoladowy na bogato? Dodaj do niego wszystko to, co lubisz - orzechy nerkowca, jagody, krem czekoladowy i suszone banany. W przypadku musu czekoladowo-bananowego wszystkie chwyty są dozwolone. Smacznego!
Komentarze