Mus bardzo czekoladowy
0
30 min
4 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Mus bardzo czekoladowy

Mus czekoladowy to niezwykle smaczny i uniwersalny przysmak, który można jeść i serwować na wiele sposobów. Poznawszy niezawodną recepturę na pewno nie raz zechcesz do niej wrócić. Mus można serwować solo lub wykorzystać do robienia tortu, ciasta lub szybkiej przekąski z bitą śmietaną i owocami. Wypróbuj koniecznie!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Kiedy przyrządzić mus czekoladowy?

Krem czekoladowy w postaci musu możesz przyrządzić zawsze, kiedy tylko masz na to ochotę. To możliwe, ponieważ deser nie wymaga skomplikowanych przygotowań czy składników – zapewne masz je w swoim domu. Zaletą przysmaku jest to, że świetnie smakuje w różnych kombinacjach. Możesz podać go solo lub podkręcić czekoladowy smak, dodatkowo posypując z wierzchu startą czekoladą czy wiórkami kokosowymi. Słodyczy deserowi doda bita śmietana, a przełamią ją lekko kwaskowate owoce sezonowe – jagody, truskawki, maliny, porzeczki i jeżyny.

 

Inną opcją jest zaserwowanie musu w towarzystwie ciasta, np. pysznego brownie. W tej odsłonie krem może posłużyć do przełożenia dwóch blatów wypieku lub jako dodatek solo do porcji. Z jego pomocą stworzysz ciekawie wyglądający talerz, który będzie zachęcał do skosztowania deseru. Niewykluczone, że spotkasz się z prośbami o dokładkę!

 

Dlaczego ten przepis jest tak dobry?

Mus z naszego przepisu jest dobry głównie ze względu na to, że powstaje z czekolady, którą uwielbiają niemal wszyscy! Dlatego tak ważne jest, aby do przygotowania deseru sięgnąć po najlepszy produkt, jakim jest czekolada E.Wedel. Nie tylko zachwyca ona głębię smaku i aromatu, ale też perfekcyjnie się topi, zamieniając w aksamitną, ciemną masę o oszałamiającym zapachu.

 

Jeżeli zadbasz o dokładne odtworzenie każdego kroku i dobrze ubijesz pianę z białek oraz z żółtek, to zyskasz idealnie puszysty deser. Łyżeczka sama zatopi się w tej piance, a nabrana porcja szybko rozpuści się w ustach, osiadając na podniebieniu i języku. Zaletą jest też fakt, że idealna czekoladowa masa nada się nie tylko solo, ale też do przekładania ciasta i będzie pasowała do różnych dodatków.

 

Sposoby na modyfikację kremu czekoladowego

Czy mus czekoladowy może być jeszcze lepszy? Na pewno, ponieważ ten bazowy przepis możesz urozmaicić na wiele sposobów. Np. dodając do niego masło orzechowe (wykonane samodzielnie z nerkowców, migdałów, orzechów laskowych i fistaszków) albo bakalie. Odważnym eksperymentem cukierniczym okaże się dodatek w postaci białej czekolady. Wtedy mus przybierze inny odcień i będzie jeszcze słodszy, dlatego zredukuj ilość cukru. Krem z czekolady świetnie smakuje w towarzystwie owoców – możesz maczać w nim truskawki, banany, jabłka lub ananasa.

 

Liczy się też sama forma podania. Przygotuj porcje w pojedynczych miseczkach lub szklaneczkach i udekoruj każdą z nich. Taki deser na pewno spodoba się nie tylko miłośnikom czekolady, ale też wielbicielom estetyczne serwowanych słodkich smakołyków.

Komentarze