Mocno czekoladowe babeczki bezglutenowe
67
30 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Mocno czekoladowe babeczki bezglutenowe

Cudowne, mocno czekoladowe muffiny zachęcają aromatem wedlowskiej czekolady i kakao. Idealne dla miłośników orzechów i wyrazistych smaków.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Bezglutenowe muffinki - sprawdzony pomysł na szybki deser

Bezglutenowe muffinki świetnie pachną już w czasie pieczenia. Babeczki bezglutenowe to prawdziwa gratka dla fanów czekolady i orzechów. Przygotujesz je ze składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

 

Sprawdź, czy masz pod ręką wszystkie potrzebne dodatki i składniki. Najlepiej od razu przygotuj nową listę zakupów i koniecznie dodaj do niej: kakao, mąkę kukurydzianą i Twoje ulubione orzechy.

 

Prostota tego przepisu polega na tym, że część składników możesz wymienić w zależności, co akurat masz w kuchni. Z pewnością przydadzą się też mielone migdały i wiórki kokosowe.

 

Dobrze mieć w schowku mąkę ryżową i spory zapas papilotek do babeczek. Z pewnością pokochasz ten przepis i będziesz się nim dzielić z rodziną i znajomymi.

 

Poza tym muffinki bezglutenowe przygotujesz w zaledwie 30 minut - akurat tuż przed przyjściem gości lub kiedy masz ochotę na coś pysznego, a nie chce Ci się iść do cukierni.

Babeczki bezglutenowe - kiedy warto je podać?

Z racji tego, że to błyskawiczny przepis na domowy deser, możesz przygotować muffiny bezglutenowe o każdej porze. Jednym z potencjalnych scenariuszy jest wołanie Twoich bliskich o małe słodkie co nieco w niedzielny poranek. Jeśli szuflada ze słodyczami zawodzi, a cukiernia zbyt daleko, warto wziąć sprawy w swoje ręce i przygotować domowy wypiek.

 

Pomysł na te babeczki czekoladowe bezglutenowe z pewnością Ci się spodoba i ograniczysz wizyty w lokalnej cukierni - odkryjesz moc piekarnika i tego, jak łatwo zamienić kuchnię w domową cukiernię.

 

Innym razem spodziewasz się gości i wiesz, że nie każdy z nich może jeść potrawy z glutenem. To będzie naprawdę miłe zaskoczenie! Wraz z dobrym przepisem, bezglutenowy wypiek nie musi być „niewypałem”. Domowe muffinki bezglutenowe to dobry przykład. Wykorzystaj ten pomysł i sprawdź możliwości innych mąk. Jak to dobry wypiek, puszyste babeczki z czekoladą przyczynią się do uznania odwiedzin za udane!

Bezglutenowe muffinki - co do nich podać?

Wszystko zależy od Twoich zwyczajów i upodobań gości. Smaczne muffinki dobrze komponują się z aromatyczną herbatą. Filiżanka tego napoju sprawdzi się o każdej porze.

Na początek dnia i w porze lunchu, kiedy mamy ochotę na mały deser, warto podać kawę. Pyszne babeczki bezglutenowe z czekoladą i orzechami i wyrazista kawa to świetne połączenie.

Poza tym możesz zabrać je ze sobą do pracy, do parku i na spacer. Przygotuj kawę lub herbatę i przelej ja do kubka termicznego. Ciesz się drugim śniadaniem bez stania w kolejkach w kawiarni czy cukierni. Wszystko możesz przygotować w domowej kuchni.

Jak urozmaicić przepis na mocno czekoladowe babeczki bezglutenowe?

Babeczki bezglutenowe to prosty przepis, który możesz dopasować do swojego gustu. Pierwszym krokiem może być połączenie ciasta z jogurtem naturalnym. Powstaną jogurtowe muffinki z czekoladą i orzechami - place lizać. Pamiętaj, aby odpowiednio dobrać mokre składniki.

W tym przepisie użyjesz 250 ml mleka. Jeśli chcesz zrobić babeczki bezglutenowe z jogurtem naturalnym zachowaj proporcję 250 ml mokrych składników - ujmij część mleka na rzecz jogurtu.

Jeśli chcesz nadać muffinkom oryginalnego smaku, użyj jogurtu o smaku Twoich ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się jogurty wiśniowe lub truskawkowe. Zacznij od niewielkiej zmiany proporcji.

Muffinki z czekoladą i orzechami - dodaj ulubione bakalie i wiórki kokosowe

Muffinki bezglutenowe z dodatkiem Twoich ulubionych bakalii to niemal nieskończone pole do modyfikacji tego przepisu. Przygotuj wiórki kokosowe, mielone migdały (najlepiej grubo mielone lub w płatkach) i orzechy.

Wypróbuj różne rodzaje orzechów: włoskie, laskowe, makadamia, ziemne (niesolone) nerkowca... Poza tym dodaj do ciasta rodzynki i suszona żurawinę. Zacznij od niewielkich ilości, aby ciasto dobrze wyrosło. Możesz piec do suchego patyczka lub przygotować bezglutenowe muffinki, lekko wilgotne w środku.

Babeczki bezglutenowe z bitą śmietaną i owocami

Przygotuj perfekcyjną bitą śmietanę i ulubione owoce. Sięgnij po borówki, porzeczki, maliny, granat lub pokrojone w zgrabne kawałki ananas czy banany. Możesz użyć świeżych owoców lub przygotować szybki mus z mrożonych owoców. Jeśli jesteś wyjątkowym fanem słodkości, przygotuj polewę czekoladową i zamocz w niej owoce, którymi udekorujesz babeczki bezglutenowe.

Zanim zaczniesz kroić owoce, sprawdź jak przygotować perfekcyjną bitą śmietanę na Twoje muffiny bezglutenowe.

Jak zrobić bitą śmietanę? Sprawdzony sposób od mistrzów cukiernictwa

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić idealną bitą śmietanę na muffinki, zacznij od skompletowania składników.

Będziesz potrzebować: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%, łyżkę cukru pudru (opcja) i ekstrakt waniliowy lub amaretto.

Na początek - zanim zaczniesz piec babeczki bezglutenowe - wstaw widełki miksera i metalową miskę lub naczynie, w którym znajdzie się śmietanka - do lodówki na ok. 30 minut.

Potem wlej do zimnego naczynia śmietankę i ubijaj przez pół minuty na najwolniejszych obrotach. Potem ustaw maksymalne obroty i ubijaj, aż śmietana stanie się sztywna a widełki miksera będą zostawiać na niej wyraźne ślady.

I opcja dla fanów wyjątkowych słodkości...

Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i ekstrakt smakowy - śmietana będzie słodsza i nabierze miłego aromatu. Te same olejki możesz dodać do ciasta.

Wyobraź sobie waniliowe muffinki z czekoladą i orzechami... Pięknie pachną i świetnie smakują.

Jak udekorować babeczki?

Gotowe babeczki świetnie smakują bez dekoracji. Jednak gdy chcesz, by dodatkowo kusiły wizualnie, nim trafią do brzuchów - sprawdź kilka pomysłów na dekoracje swojego wypieku.

Po wyjęciu babeczek z piekarnika poczekaj, aż ostygną, inaczej dekoracje mogą się na nich rozpłynąć. Składniki do dekoracji znajdziesz w każdym sklepie spożywczym - dodaj je do listy najbliższych zakupów.

Na start wypróbuj bitą śmietanę (powyżej znajdziesz przepis na jej wykonanie). Dodaj do niej ulubione owoce - nie spadną z babeczki.

Sięgnij po cukrowe dekoracje do ciast. Oprósz babeczki kolorowymi perełkami, gwiazdkami i innymi posypkami w fantazyjnych kształtach.

Pokrusz ulubione ciasteczka i przygotuj chrupiąca posypkę. Dodaj do niej odrobinę masła lub drobne kawałki czekolady. Nadadzą się również suszone lub kandyzowane owoce – papaja, mango czy bardziej tradycyjne rodzynki lub skórka pomarańczowa.   Piękny efekt zagwarantują wiórki kokosowe, które szczególnie dobrze pasują do czekoladowych łakoci. . Każdy z tych składników świetnie ozdobi Twoje babeczki w pojedynkę, ale możesz także pomyśleć o skomponowaniu autorskiej posypki.

Zetrzyj czekoladę na wiórki, dodaj do smaku kandyzowane owoce i przygotuj polewę czekoladową lub karmelową. Za każdym razem tak samo pysznie.

 

Przygotuj smakowite babeczki z czekoladą, orzechami i czym tylko zapragniesz w domowej kuchni. Nie ma to jak wilgotne muffinki świeżo wyjęte z piekarnika. Jeszcze ciepłe, cieszące nas środkiem pełnym roztopionej czekolady. Spraw sobie i bliskim porcję pysznego deseru.

Komentarze