Mille-feuille
0
30 min
4 porcje
Trudne
Ciasta i desery

Mille-feuille

Delikatne i chrupkie płaty ciasta francuskiego przełożone masą czekoladową w dwóch odsłonach, na bazie kremu angielskiego i z hibiskusowym akcentem. Mille feuille to kultowy deser rodem z Francji. Przygotuj deser jak z najlepszych paryskich kawiarni. Oczaruj bliskich i gości. Podziel się tym przepisem z każdym miłośnikiem domowych deserów.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto francuskie i pyszna czekolada to zawsze dobre połączenie. Dowodem jest przepis, który możesz teraz przygotować w domu. Pożegnaj wypady do cukierni, bo najlepsze wypieki – nawet te rodem z paryskich lokali – masz na wyciągnięcie ręki.

Sama nazwa przysmaku mille feuille znaczy tyle, co "tysiąc płatków". Składający się z warstw deser przypomina delikatną chmurkę przekładaną chrupkimi płatami ciasta o kuszącej strukturze.

Sprawdź, jak przygotować domowe mille feuille na różne sposoby. Przed Tobą sprawdzone inspiracje i porady, które pomogą Ci w czasie pieczenia.

Ciasto francuskie i pyszna dodatkowa warstwa do mille feuille

Przed Tobą pomysł na krem z Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel 80 g, hibiskusa i śmietanki kremówki.

To świetna okazja do wzbogacenia warstw ciasta francuskiego kremem czekoladowym z hibiskusem. Możesz też dodać go na wierzch ciasta zamiast cukru pudru. Taka wersja ciasta "tysiąc płatków" zaskoczy każdego fana tradycyjnych deserów. Sprawdź, jak przygotować ciemny krem do mille feuille.

Na początek składniki:

  • 1/3 łyżki zmielonych suszonych kwiatów hibiskusa
  • 100 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%

Pamiętaj, że krem czekoladowy z hibiskusem będzie łączony z kremem angielskim przedstawionym w bazowym przepisie. Dlatego, jeśli myślisz o poszerzeniu deseru o kolejną warstwę, od razu przygotuj go nieco więcej. Do tego będziesz potrzebować 100 ml kremu angielskiego. Dla wygody nie będziemy powtarzać tutaj instrukcji jego przygotowania – wszystkie wskazówki są już podane w głównym przepisie powyżej.

Przygotuj krem czekoladowy z hibiskusem na bazie kremu angielskiego

Połam na kawałki czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Lekko podgrzej krem angielski. Dodaj do niego rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną.

Dodaj 1/3 łyżki zmielonych kwiatów hibiskusa, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wyjmij kwiaty hibiskusa i ponownie podgrzej. Odstaw do przestygnięcia.

Ubij śmietankę na sztywno i połącz z kremem.

Gotowe!

Teraz możesz nałożyć krem na warstwy mille feuille wedle uznania. Mille feuille z kremem z lekko gorzkiej czekolady to dobry pomysł na przełamanie słodkiego smaku deseru.

Domowe vs gotowe ciasto francuskie – sprawdź, jak przygotować ciasto francuskie w domu

Gotowe ciasto francuskie to wygodna, na którą warto sobie pozwolić. Jeśli jednak często pieczesz z użyciem takiego ciasta, warto nauczyć się je robić w domu. Potrzebujesz kilku podstawowych składników i francuskie ciasto domowej roboty będzie czekało na nowe zadania.

Może od razu użyjesz go do kolejnej wersji mille feuille?

Na początek potrzebne składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 120 ml wody
  • 1/3 łyżki soli

To propozycja składników na ciasto francuskie, które będzie uniwersalne. Można je wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Jeśli masz ochotę na nieco słodszą wersję dedykowaną cukierniczym wypiekom, dodaj do przepisu jedną łyżkę cukru pudru.

Zanim zaczniesz, przygotuj stolnicę. W tej wersji zakładamy ręczne wyrabianie ciasta.

Jak zrobić domowe ciasto francuskie?

Na początek rozpuść w rondelku 50 g masła na wolnym ogniu. Osobno zrób roztwór wody z solą. Mieszaj, póki sól się nie rozpuści.

Sięgnij po głęboką miskę do wyrabiania ciasta. Dodaj do niej mąkę, wodę z solą i rozpuszczone masło. Wymieszaj składniki, aż woda wchłonie się w mąkę.

Podsyp stolnicę mąką i zagnieć ciasto.

Kiedy ciasto jest już gotowe, uformuj je w kulę i lekko spłaszcz. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, pozostałe masło podziel na dość drobne kawałki i utrzyj, by uzyskała gładką konsystencję. Rozłóż na blacie warstwę papieru do pieczenia i połóż na nim masę z masła. Przykryj papierem do pieczenia i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 2-3cm. Wstaw do lodówki na 1,5-2 godzin, by masło stężało.

Teraz pozostaje poczekać. Warto uprzątnąć część naczyń i przygotować się na dalszą pracę nad ciastem.

2 godziny później...

Ciasto jest gotowe do dalszej pracy. Podsyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na kwadrat o grubości około 2 cm.

Dobra rada – w czasie wałkowania postaraj się zostawić środek nieco grubszy niż brzegi.

Wyjmij z lodówki masło. Odwiń z papieru i połóż na środku ciasta. Rogi kwadratu zawiń tak, by przykryło masło na wzór koperty.

Rozwałkuj kopertę na długi prostokąt. Większy bok ma być trzy razy dłuższy od krótkiego. Złóż ciasto na trzy części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2 godziny później....

Po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki wyjmij go z folii. Obróć o 90°. Posyp znów mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na długi prostokąt. Ponownie złóż je na trzy części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Powtórz ten proces 6 razy. Za każdym razem wkładaj ciasto do lodówki na 2 godziny.

Francuskie ciasto gotowe do pieczenia smakołyków

Przed rozpoczęciem pieczenia rozwałkuj ciasto na pożądaną grubość. Zacznij od 4 mm i w miarę jak będziesz nabierać doświadczenia, zmieniaj grubość ciasta francuskiego w swoich wypiekach.

Sprawdzone pomysły na modyfikacje przepisu na mille feuille

Mille feuille to deser na specjalne okazje. Możesz go przygotować z kilkoma rodzajami kremu, jak i z dżemem z hibiskusa.

Oczywiście możesz przygotować uproszczoną wersję na bazie budyniu i kremów czekoladowych bez dodatku kremu angielskiego.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie francuskiego kremu cukierniczego – crème pâtissière –  zamiast kremu angielskiego. Gotowy krem cukierniczy możesz od razu wykładać na płaty chrupiącego ciasta francuskiego.

Dodatkowo możesz zrobić polewę z czekolady gorzkiej lub lukier z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy. Na polewę lub lukier możesz dodać kawałki czekolady, bakalii i orzechów.

I na koniec, bardzo prosta modyfikacja. Zastąp cukier puder na wierzchu ciasta, porcją kakao.

Znajdź swój pomysł na mille feuille i przygotuj smakołyk rodem z najlepszych francuskich cukierni.

Smacznego!!!

Komentarze