W Kuchni z Wedel

Mazurek Czekoladowy

Mazurek Czekoladowy

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 20

Składniki
    Ciasto kruche:
    • 250g masła
    • skórka otarta z jednej cytryny lub jednej pomarańczy
    • 250g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru kryształ
    • 500g mąki pszennej
    • 2 żółtko
    • szczypta soli
    Masa marcepanowa ozdobna do zapiekania:
    • 200g surowej masy marcepanowej
    • 2 białka
    Masa czekoladowa:
    • 200g czekolady gorzkiej E.Wedel
    • 30g miodu lipowego
    • 200ml śmietanki 36%
    • szczypta cynamonu
    • 20g masła
Przygotowanie - Mazurek Czekoladowy
Krok 1:

Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

Krok 2:

Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, przełożyć je na blachę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut na złoty kolor.

Krok 3:

Surową masę marcepanową zagnieść z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem.

Krok 4:

: Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić

Krok 5:

Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę gorzką E.Wedel i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.

Krok 6:

Przygotowaną masę, jeszcze płyną, ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spodzie do mazurków. Po stężeniu masy udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub napisami i dekoracjami z czekolady.