W Kuchni z Wedel

Małże pod bałamutkową kołderką podane na orientalnym kremie z dyni

Małże pod bałamutkową kołderką podane na orientalnym kremie z dyni

Dania główne Autor: Opis potrawy

Małże przykryte kołderką z Bałamutki i kokosowych wiór, podane na kremowej zupie z dynii z delikatną kokosową i kontrastującą, ostrą nutą chilli , wszystko razem komponuje się niczym poezja smaku, smacznego!

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 8

Składniki
  • 8 szt cukierki Bałamutka z Mieszanki Wedlowskiej
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 800 ml bulionu warzwynego
  • ok. 600-700 g dyni hokkaido
  • 100 ml mleko kokosowe
  • curry do smaku
  • chilli do smaku
  • 2-3 szt ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do smażenia dyni
  • 2 łyżki oliwa z oliwek extra vergin
  • sól do smaku oraz do moczenia małż
  • 500 g małże świeże (u mnie gatunek Wenus)
  • 50 ml białe wytrawne
Przygotowanie - Małże pod bałamutkową kołderką podane na orientalnym kremie z dyni
Krok 1:

Małże namocz w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej na 1 godzinę, następnie dokładnie wyczyść je szczoteczką i wypłukaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju z oliwek, dodaj kawałek papryczki chili, posiekany ząbek lub dwa czosnku i natkę pietruszki, podsmaż chwilę razem by uwolniły aromat, a następnie dodaj małże, skrop białym winem, dus pod przykryciem 3-5 minut aż do otwarcia się wszystkich małż; Wyłacz źródło ciepła.

Krok 2:

Otwarte małże ułóż na blaszce, te zamknięte i puste wyrzuć, a powstały wywar przecedź przez gęste sito;

Krok 3:

Ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na maśle wraz ze dużą szczyptą chilli i curry, dodaj dynię pokrojoną w kostkę, podsmaż razem ok. 5-10 minut, a następnie zalej bulionem, połową wcześniej odcedzonego wywaru z małż i gotuj do miekkości dyni. Następnie podlej mlekiem kokosowym, dopraw jeszcze do smaku curry, chilli i ewentualnie solą i zblenduj zupę na krem. Wyłącz źródło ciepła;

Krok 4:

Wiórki kokosowe upraż na słomiany kolor na suchej patelni; w rondelku rozpuść posiekane cukierki Bałamutki wraz z pozostałym wywarem z małż, dopraw chilli do smaku; Do rozpuszczonych z wywarem cukierków dodawaj stopniowo uprażone wiórki kokosowe, tak by powstała gęsta masa. Tą masą przykryj wcześniej ułożone na blaszce małże i zapiecz je 5 minut w 200 stopniach;

Krok 5:

Na talerze wykładaj porcję zupy dyniowej, a na wierzch zapieczone pod bałamutkową kołderką małże, ozdób dowolnie np. listkami natki lub kolendry i podawaj; Smacznego!