Likier czekoladowy
6
40 min
10 porcji
Łatwe
Napoje i koktajle

Likier czekoladowy

Domowy likier czekoladowy to idealna propozycja na deser w gronie bliskich i toast na przyjęciach dla dorosłych. Jego aksamitna konsystencja z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom, a zachwycająca migdałowa nuta nie pozwoli im o nim szybko zapomnieć. Przygotuj trochę gorzkiej czekolady, alkohol i wypróbuj nasz przepis na likier czekoladowy.



Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Domowy likier czekoladowy jest idealnym pomysłem na prezent. Doskonały w smaku, łatwy w przygotowaniu i wykonany według domowego przepisu. Nie znajdziesz tak pysznego likieru w sklepach.

Co to jest likier? Skąd się wziął?

Słowo "likier" wywodzi się od włoskiego liquori. W XVI wieku włoscy alchemicy rozpoczęli produkcję tego wyrobu alkoholowego dzięki kontaktom z Arabami. Wyrób miał być wykorzystywany jako lekarstwo. Jednak przez przykry smak i zapach surowego destylatu dosładzali go miodem, słodkim winem i aromatyzowali olejkami. W ten sposób uzyskali napój podobny do dzisiejszych likierów.

W związku z tym, że "likier" miał wyborny smak, przez lata był traktowany jako napój wytworny, podawany na królewskich ucztach. Z czasem jednak receptury zaczęły się mnożyć i ewoluować, dzięki czemu zawdzięczamy obecny przepis na likier czekoladowy.

Likier czekoladowy – wzmocnij go!

Jeśli chcesz, by Twój likier czekoladowy był mocniejszy, zamiast wódki wykorzystaj spirytus. Na podaną ilość składników użyj go 180 ml. Zastosuj tu pewną dobrą praktykę: lej spirytus ostrożnie i powoli, próbuj co jakiś czas jak smakuje, by zawartość alkoholu była taka, jakiej sobie życzysz.

Likier czekoladowy z białej czekolady

Czy likier czekoladowy musi być wykonany wyłącznie z ciemnej czekolady? Nie musi. Z białej czekolady też wyjdzie pyszny. Co więcej, likier w takiej wersji równie dobrze nada się na oryginalny prezent dla bliskiej osoby. Jak przygotować likier na bazie białej czekolady? Sprawdź!

Składniki:

  • 200 g Czekolady Białej E.Wedel
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 100 ml mleka
  • 300 ml wódki

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połam na małe kawałki;
  2. W garnku podgrzej mleko skondensowane, cały czas je mieszając. W ciepłym mleku umieść kawałki czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą;
  3. Jeśli w tym czasie uznasz, że likier czekoladowy jest za gęsty – rozcieńcz go, dolewając wolnym strumieniem mleko. Rób to ostrożnie, aby likier nie wyszedł za rzadki;
  4. Zdejmij garnek z ognia i odstaw mleko z czekoladą do ostygnięcia;
  5. Do ostudzonej masy wlewaj po trochu wódkę (lub spirytusu) i dokładnie mieszaj;
  1. Przelej likier czekoladowy do butelki. Gotowe!

Choć oba przepisy na likier czekoladowy wydają się podobne, są między nimi pewne różnice. I nie chodzi tylko o kolor czekolady. Jeśli stoisz przed problemem wyboru likieru z białej lub gorzkiej czekolady... Możesz przygotować dwa likiery i wypróbować który przepis bardziej Ci pasuje. Znajdź swój ulubiony!

Likier czekoladowy – sięgnij po głębię smaku

Czekoladowy likier najlepiej smakuje na zimno. Chcąc cieszyć się pełnią jego smaku, przechowuj go w lodówce i podawaj schłodzony swoim gościom do degustacji.

Jeśli chcesz przechowywać likier przez dłuższy czas (do kilku miesięcy), zastosuj się do kilku wskazówek:

  • przelej go do ciemnych butelek;
  • zadbaj o szczelne zamknięcie;
  • przechowuj w butelki w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w barku lub w piwniczce.

W ten sposób zapewnisz swoim likierom dłuższą trwałość i wysoką jakość smaku. Szczelnie zamknięte w ciemnych buteleczkach utrzymają smak przez dłuższy czas. Jeśli spodziewasz się gości, których chcesz poczęstować swoim autorskim trunkiem, na kilka godzin przed ich przybyciem koniecznie włóż likier czekoladowy do lodówki.

Likier czekoladowy – jak elegancko podać go gościom?

Wiesz już, że likier najlepiej podawać schłodzony. Co jeszcze możesz zrobić, aby Twoi goście chwalili nie tylko jego smak, ale też styl i estetykę podania?

Wypróbuj jeden z tych sposobów:

  • jeśli podajesz likier w kieliszkach bez nóżek, na ich dnie dodaj trochę płynnej czekolady. Zanurz czekoladę w opakowaniu w gorącej czekoladzie i gdy się rozpuści, odetnij róg i rysuj wzory w kieliszkach;
  • gdy podajesz likier w kieliszkach z nóżką, godzinę wcześniej włóż je do zamrażarki. Oszronione będą się pięknie prezentować i podkreślać schłodzony smak likieru.

Likier czekoladowy jako koktajl

Jeśli lubisz drinki (zwłaszcza słodkie), z pewnością spodoba Ci się receptura na czekoladowe martini. Do przygotowania będziesz potrzebować shaker lub blender kielichowy. Drink podawaj w specjalnej koktajlówce. By zrobić koktajl na bazie likieru, potrzebne Ci będą:

  • 4 kostki lodu
  • 30 ml śmietanki kremówki
  • 60 ml likieru czekoladowego
  • łyżeczka soku z limonki

Aby przygotować czekoladowe martini, dodaj wszystkie składniki do shakera i mieszaj do uzyskania charakterystycznej pianki. Tak wymieszany drink przelej do kieliszka. Uważaj przy przelewaniu na kostki lodu, które mogą wypaść i niechcący rozchlapać drink. Jeśli korzystasz z blendera kielichowego, postępuj tak samo. Drink będzie zawierał jednak rozdrobnione kostki lodu.

Przed podaniem możesz też udekorować sam kieliszek: plasterkiem limonki zwilż jego krawędzie i zanurz je w wiórkach kokosowych. Wierzch drinka możesz dodatkowo posypać kakao (przez sitko) lub tartą czekoladą.

 

Komentarze