Likier czekoladowo-pomarańczowy
6
1 godz.
8 porcji
Średnie
Napoje i koktajle

Likier czekoladowo-pomarańczowy

Czekolada, pomarańcze i lekko szczypiący w język smak alkoholu. To połączenie sprawdzi się gdy chcesz poczęstować gości czymś wyjątkowym, zamiast klasycznego deseru. Takie smaki znajdą wielu amatorów, a sam likier błyskawicznie przygotuje każdy entuzjasta sztuki kuchennej.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pyszny likier czekoladowo pomarańczowy możesz zrobić na więcej sposobów niż ten podany przepisie i podawać go w wielu odsłonach. Jeśli chcesz odkryć rąbek tajemnicy, czytaj dalej i sprawdź, jakie możliwości czekają na Ciebie.

Likier pomarańczowo czekoladowy z dodatkiem gorzkiej czekolady

Zamiana podstawowych składników likieru jest jak najbardziej możliwa. Jeśli wolisz użyć gorzkiej czekolady niż mlecznej, nie ma problemu – ostateczny wybór składników, a co za tym idzie, smaku, należy do Ciebie.

Gdy sięgniesz po gorzką czekoladę, ostrożnie dodawaj kakao i sprawdzaj smak, aby likier nie stał się zbyt gorzki.

Skórka z pomarańczy do likieru

Jeśli w swojej spiżarce nie znajdziesz olejku pomarańczowego, nic straconego. Zanim przystąpisz do wyciskania soku z pomarańczy, możesz skorzystać ze skórki otartej z owocu. Jak zrobić to optymalnie?

Najlepiej:

  • umyj dokładnie pomarańcze,
  • roluj owoce pomarańczy po blacie – wówczas łatwiej będzie wycisnąć z nich cały sok,
  • zetrzyj skórkę z owocu i umieść ją w miseczce,
  • zasyp skórkę niewielką ilością cukru kryształ,
  • przekrój pomarańcze na pół i wyciśnij tyle soku, ile zdołasz,
  • wróć do skórki – poprzecieraj ją między palcami. Stanie się wówczas niezwykle aromatyczna.

Tak oto z jednego owocu pozyskałeś dwa składniki – skórkę i sok z pomarańczy. By likier był gładki, rozetrzyj skórkę z pomarańczy w moździerzu.

Likier czekoladowo pomarańczowy z whisky/whiskey

Wódka i spirytus to podstawowe składniki likieru, ale nie jedyne. Możesz wykorzystać też inne alkohole. 

Whisky, a whiskey

Na początek szybkie przypomnienie pewnej różnicy. Whisky pochodzi ze Szkocji, ale nazwę tę stosuje się także wobec trunków kanadyjskich i japońskich. Whiskey ma pochodzenie irlandzkie, ale amerykańskie trunki znajdują się również pod tą nazwą.

Kluczową różnicą jest jednak liczba destylacji, jakim poddawany jest trunek – whisky dwa razy, w przypadku whiskey trzy. Ponadto, jeśli jesteś fanem dymnego aromatu (pochodzącego z wędzenia), wybierz szkocką whisky single malt, która zdecydowanie nie sprawi Ci zawodu. Te subtelne różnice mają realne przełożenie na smak likieru, poświęć więc nieco czasu na wybór odpowiedniego rodzaju.

Likier z whiskey – receptura

Jak już zdecydujesz, który trunek wybrać na likier czekoladowo pomarańczowy, przygotuj następujące składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml słodzonego mleka zagęszczonego
  • 10 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 5-7 kropli olejku pomarańczowego bardzo dobrej jakości (lub zamiast niego skórkę otartą z całej dużej pomarańczy)
  • 200 ml wybranej whiskey/whisky

Wykonanie:

  1. W niewielkim rondelku wymieszaj kakao z odrobiną kremówki (maksymalnie 50 ml). To prosty sposób, by uniknąć grudek kakao;
  2. Wstaw mieszankę na mały ogień i podgrzewaj, dolewając co jakiś czas po około 50 ml śmietanki;
  3. Z ostatnią partią kremówki wylej całość słodzonego mleka zagęszczonego i wymieszaj. Zdejmij mieszankę z palnika, by ostygła;
  4. Gdy baza na likier będzie chłodna, wlej do niej whiskey i olejek pomarańczowy. Rozlej całość do buteleczek.

Tak przygotowany likier czekoladowo pomarańczowy jest gotów do spożycia od razu po przygotowaniu, nie musisz więc odkładać degustacji na później. Możesz też przygotować go ze znajomymi w ramach wspólnie spędzanego czasu.

Uwaga! Jeśli robisz likier czekoladowo pomarańczowy w większej ilości, może się on rozwarstwić. Jest to naturalne i całkowicie w porządku. Po prostu potrząśnij nim przed podaniem.

Likier czekoladowo pomarańczowy – jak go podawać?

Likier z czekoladą ma dużo zastosowań. Możesz go popijać bezpośrednio z kieliszka, ale wiedz, że można zrobić z nim dużo więcej.

Słodki dodatek do deserów

Jeśli pieczesz ciasta, lub robisz inny deser, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – likier będzie tu bardzo dobrym dodatkiem. Sprawdzi się jako dodatek/syrop do:

  • lodów,
  • ciast,
  • budyniów,
  • deserów/serniczków na zimno podawanych w szklankach.

Pyszny dodatek do napojów

Jeśli chcesz wzmocnić swoim likierem napoje, wykorzystaj go bez wahania do:

  • kawy – robisz cappuccino? Dodaj go do espresso, przed dolaniem spienionego mleka. Wówczas swobodnie możesz bawić się z latte art – wzór nie zostanie zmącony;
  • gorącej czekolady;
  • do szejka na bazie lodów śmietankowych/waniliowych/czekoladowych – możesz dolać likier do blendera z lodami i mlekiem lub polać ścianki szkła przed wlaniem już gotowego szejka.

Jako koktajl z dodatkami

Jeśli lubisz słodkie drinki, likier ten z pewnością przypadnie Ci do gustu. Niesie bowiem ze sobą kilka możliwości, między innymi:

Single malt zatopiony w czekoladzie

Najprostszy wariant to wymieszanie likieru z kostkami lodu (jeśli robisz likier na wódce/spirytusie). Umieść w shakerze kostki lodu i 50 ml likieru. Wymieszaj dokładnie. Odcedź koktajl do przygotowanej wcześniej whiskówki z lodem.

Wariacja na temat espresso martini

Wymieszaj w shakerze 40 ml likieru, 20 ml zwykłej wódki, 10 ml syropu pomarańczowego, 20 ml wódki orzechowej i espresso z kostkami lodu. Przelej do koktajlówki. Smacznego!

Komentarze