Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia!
0
3 godz.
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia!

Ciasta bez pieczenia są świetnym wyborem dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika lub chcą przygotować wyjątkowy deser w zaledwie kilkanaście minut. Doskonałym przykładem takiego deseru jest kremowe ciasto czekoladowe o niepowtarzalnym smaku. Jak je przygotować?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak można zmodyfikować przepis na kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe o budyniowej konsystencji można delikatnie zmodyfikować. Największe zmiany dotyczą rozłożenia poszczególnych warstw. Najlepiej sprawdzi się następująca kompozycja:

  • ciastka,
  • powidła,
  • krem.

Całość, należy powtórzyć jeszcze dwa razy.

 

Jeśli jednak ułożysz warstwy w nieco inny sposób, nic się nie stanie. Takie ciasto jest niezwykle uniwersalne, zezwalając tym samym na przygotowanie go zgodnie z własnymi preferencjami. Zamiast ostatniej warstwy kremu można, np. zastosować polewę czekoladową przygotowaną z wykorzystaniem niecałej tabliczki czekolady oraz śmietanki kremówki. Taka masa szybko stężeje w lodówce, a w jej wnętrzu można umieścić orzechy, świeże owoce czy wiórki kokosowe.

 

Kremowe ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi komponuje się doskonale także z sezonowymi owocami. Dobrym pomysłem jest postawienie na maliny, porzeczki czy borówki. Jeśli nie przepadasz za śliwkami, możesz zamienić ten składnik na inny rodzaj dżemu. Doskonale sprawdzą się produkty kwaśne. Z tego powodu, zamiast powideł śliwkowych warto zastosować dżem porzeczkowy czy wiśniowy.

 

Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia można również dowolnie udekorować. Idealnie sprawdzą się owoce, które podkreślą kwaśny smak dżemu, ale warto postawić też na orzechy oraz posypki w kontrastujących kolorach. Dobrym pomysłem jest opruszenie wierzchu ciasta kakao.

 

Modyfikacje mogą dotyczyć także samego kremu. Jeśli przygotowujesz ciasto z myślą o osobach dorosłych, dobrym pomysłem okazuje się dodanie do masy kilku łyżek likieru pomarańczowego lub orzechowego. W ten sposób zupełnie odmienisz charakter deseru, sprawiając, że stanie się ono znacznie bardziej wyraziste.

Jak podawać kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia stanowi idealną alternatywę dla klasycznego i niezwykle popularnego brownie. Istotną różnicą jest jednak fakt, że taki deser należy przechowywać w lodówce. W innym przypadku ciasto szybko się rozpłynie, tracąc charakterystyczną, lekko budyniową formę. Dlatego należy odkroić jedynie potrzebny kawałek i zjeść go od razu po podaniu, a pozostałą część deseru umieścić z powrotem w lodówce.

 

Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia sprawdzi się świetnie w towarzystwie kawy czy owoców sezonowych, które przełamią słodki smak deseru. Jest to świetna opcja na lato, kiedy to chłodne przekąski znacznie bardziej trafiają w gusta wielu osób.

Komentarze