Kopiec kreta
9
2 godz. 30 min
18 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Kopiec kreta

Oto przepis na przepyszne, bananowo-czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Po przygotowaniu od razu znika do ostatniego okruszka. O czym mowa? O popularnym cieście kopiec kreta. Jeśli masz ochotę zrobić je w domu, wypróbuj ten nieskomplikowany przepis. Z jego pomocą uzyskasz pyszne ciasto, którym możesz podzielić się z ulubionymi osobami.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

To wyjątkowe ciasto czekoladowe zawdzięcza swoją nazwę specyficznemu wyglądowi. Posypane z wierzchu ciemnym, pokruszonym biszkoptem przypomina krecie kopczyki. Wewnątrz jednak spotkasz pyszną masę z bitej śmietany i dodatków.

Co możesz dodać do tego wypieku? Możliwości jest kilka. Zerknij niżej, by się przekonać.

Jak przygotować kopiec kreta, aby dobrze wyglądał dzięki dodatkom?

Na kopiec kreta przepis jest dosyć intuicyjny, nie wahaj się więc, aby uświetnić go dodatkami.

Kopiec kreta – zacznij od wierzchu

W domyśle ciasto wygląda jak kretowina. Kto choć przez chwilę doświadczył życia na wsi i spaceru po łąkach, nie raz ją spotkał. By uwypuklić wygląd kopca, wierzch ciasta obsyp dodatkowo startą czekoladą, jeszcze zanim ułożysz na nim pokruszony biszkopt. Możesz wymieszać czekoladę mleczną z gorzką, co sprawdzi się, jeśli chcesz okrasić kopczyk jej grubą warstwą. Możesz też dodać połamaną czekoladę – w tej formie także będzie przypominała grudki ziemi.

Wnętrze kopca kreta – spróbuj z innymi owocami

Ciasto czekoladowe lubi się z bananami, ale oczywiście możesz eksperymentować z innymi wariantami smakowymi. Wypróbuj na przykład masę truskawkową, która smakuje równie dobrze, lecz nada ciastu innego charakteru.

By zrobić masę truskawkową na kopiec kreta, przygotuj składniki:

  • 300 g truskawek (ilość możesz dostosować do swoich preferencji)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250 g mascarpone
  • 30-40 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

  1. Galaretki wsyp do niewielkiego rondelka. Zalej proszek 500 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia;
  2. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj tężejącą galaretkę;
  3. Do bitej śmietany dodaj mascarpone, posyp całość cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj składniki. Wstaw masę do lodówki na co najmniej pół godziny;
  4. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki. Umieść ja na cieście. Na owoce i ciasto wyłóż masę i równomiernie ją rozsmaruj. Posyp wierzch pokruszonym biszkoptem.

Możesz oczywiście zamienić owoce na dowolne. Mieszaj pasujące smakiem galaretki z bitą śmietaną i mascarpone oraz wybranymi owocami. Nie musi to być jeden gatunek! Banany z truskawkami i jagodami bardzo się lubią!

Ciasto kopiec kreta – dodatki do masy

Jeśli chcesz, do masy możesz dodać kilka słodkich i przyjemnych urozmaiceń. Przede wszystkim, pod owoce i masę z bananami możesz zrobić podkład z cienkiej warstwy masła orzechowego. Co więcej, do samej bitej śmietany (oczywiście po ubiciu) możesz dodać kawałki białej czekolady lub nawet wiórki kokosowe czy ulubione bakalie. Smacznego!

Komentarze