Kokosowe muffinki z polewą z gorzkiej czekolady
0
25 min
12 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Kokosowe muffinki z polewą z gorzkiej czekolady

Kokos i czekolada. Czekolada i kokos. Nie ma lepszego połączenia! To właśnie z niego powstaje Twój nowy, ulubiony deser: kokosowe muffinki z polewą z gorzkiej czekolady. Nieco egzotyczny, a przede wszystkim bajecznie smaczny i… prosty do przygotowania. Poznaj nasz przepis!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Po zastygnięciu polewy muffiny są gotowe do spożycia. Jeśli chcesz, możesz je przechować i serwować po czasie – powinny bez problemu przetrwać przez kilka dni, o ile będą zamknięte w szczelnym słoiku.

Jak widać, aby przygotować kokosowe muffiny z polewą z czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, nie potrzebujesz ani dużej ilości czasu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilkadziesiąt minut, cierpliwość oraz podążanie za naszą recepturą, aby powstał nieoczywisty i niesamowicie pyszny deser.

 

Jak możesz zmodyfikować przepis na kokosowe muffiny z polewą czekoladową?

Masz ochotę trochę poeksperymentować? A może brakuje w Twojej lodówce któregoś ze składników? Zobacz, co możesz zmienić!

Przede wszystkim pamiętaj: składniki, których nie możesz wymienić, to: mąka, czekolada, proszek do pieczenia / soda oczyszczona oraz wiórki kokosowe. Jednak z całą resztą możesz swobodnie eksperymentować.

Przykładowo:

  • masło możesz zamienić na olej roślinny, np. rzepakowy lub kokosowy – kokosowego powinno być tyle co masła, a rzepakowego ok. 1/3 szklanki,
  • mleko możesz zamienić na maślankę lub kefir.

Możesz również eksperymentować z rodzajem czekolady. Do wnętrza babeczek może trafić tabliczka czekolady białej karmelowej lub mlecznej E.Wedel.  Przygotowując polewę możesz wykorzystać czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel lub pójść w inną stronę, sięgając po czekoladę mleczną E.Wedel. Dodatkowo zastanów się nad posypaniem całości ulubionymi bakaliami. Strzałem w dziesiątkę będą płatki migdałowe czy posiekane drobno nerkowce bądź orzechy laskowe. Możesz wykorzystać także płatki kokosowe albo orzechy makadamia. Spróbuj i zadecyduj, która wersja przepisu najbardziej przypadła Ci do gustu!

 

Nie zapomnij, że możesz przygotować większą lub mniejszą ilość słodkiego deseru. Musisz jedynie trzymać się proporcji z tego przepisu, aby wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Życzymy smacznego eksperymentowania

Komentarze