Klasyczny makowiec z bakaliami
0
4 godz. 40 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Klasyczny makowiec z bakaliami

Najbardziej świąteczne ciasto? To oczywiście klasyczny makowiec z bakaliami! Możesz go przyrządzić nie tylko od święta. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku. Oto przepis, który warto wypróbować!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 18

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, chociaż przygotowanie masy makowej czy polewy mogło się wydawać dość skomplikowane, w rzeczywistości wystarczy odrobina cierpliwości, aby wyczarować naprawdę smaczne ciasto, w którym zakochają się goście. Spróbuj i przekonaj się o tym!

Jak urozmaicić klasyczny makowiec z bakaliami?

Zastanawiasz się, czy makowiec z bakaliami może być w jakiś sposób wzbogacony? Inspiracji szukaj np. na stronie. Tam dowiesz się np. jakie kandyzowane owoce pasują do tego ciasta.

Pamiętaj również, że masz możliwość:

  • dodać do masy makowej również trochę orzechów – posiekaj je wcześniej i podpraż, aby wydobyć pełnię aromatu,
  • wykonać polewę z wykorzystaniem czekolady mlecznej lub gorzkiej – wszystko zależy od tego, jakie są Twoje preferencje co do smaku,
  • nie zawijać makowca w formę rolady, a jedynie ułożyć masę makową na ciasto i tak ją zapiec – opcjonalnie przygotowując drugi blat na zewnątrz.

W masie makowej można także wykorzystać inne bakalie – np. suszoną żurawinę, która zaskakująco przełamuje smak. A jeśli nie masz pod ręką płynnego miodu, syrop klonowy poradzi sobie równie dobrze!

Spróbuj zatem zarówno klasycznej wersji przepisu, którą Ci zaprezentowaliśmy, jak również poeksperymentuj ze składnikami. To od Twojej fantazji zależy ostateczny efekt. Życzymy smacznego!

Komentarze