Liczba porcji3
Łączny czas:2 godz. 10 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:120 min
Poziom trudności:Łatwe

karmelowe szyszki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Karmelowa - tabliczka czekolady Wedel Karmel Love z solonymi orzeszkami
  • 40 g preparowanego ryżu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku podgrzać czekoladę dodając do niej mleko i masło. Mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.

  • 2

    Ryż wysypać do miski, a następnie wlać gorącą czekoladową masę. Dokładnie wymieszać.

  • 3

    Z powstałej mieszanki uformować "szyszki" i wyłożyć na pergamin. Następnie wstawić do lodówki na dwie godziny.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Marta Samaryczew 12 marca 2016 00:50
    "Karmelowe szyszki"- MEGA szybko, SUPER łatwo, EXTRA smacznie! To tradycyjny przysmak, a jednak nowoczesny przez dodatek czekolady karmelowej Wedel. Słone orzeszki podkreślają smak szyszek i nadają im wyjątkowego charakteru. Czekolada z odrobiną masła doskonale oblepia ziarenka, a po zastygnięciu tworzy zwartą bryłę. Przepis jest prosty i nawet początkujący kucharze poradzą sobie z wykonaniem. Jedynie trudność może sprawić uformowanie szyszek, gdyż niezastygnięta masa bardzo się lepi, lecz wystarczy zwilżyć dłonie i problem znika :) Testując ten przepis przychodziły mi na myśl różne pomysły na jego urozmaicenie, jednak ostatecznie pozwoliłam sobie na małe odstępstwo, mianowicie zamiast preparowanego ryżu użyłam gryki. Z podanych składników wyszło 8 średniej wielkości przysmaków. Moje szyszki zaserwowałam w małych papilotkach, aby wygodniej było po nie sięgać. Polecam!
  • Natalia Kolczyńska 24 lutego 2016 15:16
    W naszym domu szyszki zazwyczaj przygotowywało się z mleka w puszce, bądź innej gotowej masy. Pomysł z dodaniem karmellovej z orzeszkami to istny strzał w dziesiątkę. Już sam zapach rozpuszczanej czekolady powoduje ślinotok. Szyszki szybko się przygotowuje, jedynie czas oczekiwania... ale smak rekompensuje wszystko. Po prostu wyśmienite, smak dzieciństwa z nutą nowości, palce lizać.