Liczba porcji2
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:25 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Średnie

KarmeLove kluski serowe z sosem lawendowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Karmelowa - ½ tabliczki czekolady KarmeLove Wedel
  • 250 gramów sera białego półtłustego
  • Białko z jednego jajka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • Sos lawendowy
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do garnka wlewamy ½ śmietany kremówki dodajemy kwiaty lawendy i śmietankę zagotowujemy. Kiedy śmietanka się zagotuje odcedzamy ją i z powrotem przelewamy do garnka, dodajemy cukier i pozostałą śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania ulubionej gęstości sosu.

  • 2

    Ser odciskamy z nadmiaru wody. Do suchego sera dodajemy białko jajka i skrobię, mieszamy na gładką masę. Wilgotnymi rękami formujemy koło, kładziemy na środek kawałek czekolady i zwijamy je na kształt pyzy.

  • 3

    Kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Podajemy z sosem lawendowym.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: