Liczba porcji40
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Trudne

KarmelLove Topielce Wedlowskie z białym makiem i KarmelLovym Ptasim Mleczkiem

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Na rogale: 1 kg mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 200 g roztopionego masła
  • 100 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • Karmelowa - 200 g drobno posiekanej czekolady Wedel KarmelLova
  • białko do posmarowania rogali
  • Masa makowa: 250 g białego maku
  • 220 g herbatników
  • 3/4 szklanki cukru waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g migdałów
  • 200 g suszonej żurawiny lekko posiekanej
  • litr mleka 0,5%
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • opakowanie Ptasie Mleczko® KarmeLove lub Biało białe Wedla plus 4 dodatkowe
  • 100 g czekolady Wedel Pierrot na polewę + łyżka mleka i łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Farsz- Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy, suszoną żurawinę i dobrze mieszamy.

  • 2

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, olej, roztopione, przestudzone masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto dodając pod koniec drobno posiekaną czekoladę E. Wedel KarmeLove

  • 3

    Ciasto owijamy w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu na ok. 30-45 minut- aż wypłynie.

  • 4

    Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy po łyżce makowego farszu. Na środku układamy 1 kostkę ptasiego mleczka - Ptasie Mleczko® KarmeLove lub Biało białe Wedla -potrzebujemy całe opakowanie plus 4 dodatkowe kostki (w opakowaniu jest ok. 36 kostek, a rogali wyjdzie 40).

  • 5

    Zawijamy rogale i układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły.

  • 6

    Po tym czasie smarujemy je białkiem.

  • 7

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.

  • 8

    Podajemy polane polewą przygotowaną z rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady Wedel Pierot z łyżką masła i mleka oraz z lukrem przygotowanego na bazie soku z cytryny i cukru pudru- ile zabierze.

  • 9

    Rogale smakują idealnie zarówno na ciepło, jak też na zimno.

  • 10

    Smacznego!

  • 11

    Pyszne rogale polane czekoladową polewą i posypane żurawiną.

  • 12

    Rogal w przekroju- widać roztopione, puszyste i delikatne ptasie mleczko KarmeLove.

  • 13

    Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Andrzej 16 stycznia 2017 14:37
    Pychota!