Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe
2 godz.
12 porcji
Łatwe
Przekąski

Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Lubisz ciepłe pachnące bułeczki; prosto z piekarni lub cukierni? Ale skoro w domu jest tak przyjemnie ciepło, po co wychodzić? Możesz przygotować smakowite kanelbullar w swojej domowej piekarni. Zamień kuchnie w małą cukiernię i z łatwością przygotuj te pachnące bułeczki, które najlepiej smakują z dobrą gorącą czekoladą.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Śniadanie gotowe. Pachnące cynamonowe bułeczki pobudzą apetyt każdego. Przygotowana porcja wystarczy dla niejednego miłośnika ciekawych deserów. Co więcej, bułeczki kanelbullar możesz urozmaicić dodatkiem aromatycznej czekolady. Z łatwością przygotujesz polewę czekoladową lub pyszną czekoladę do picia i zaczniesz dzień od słodkiej mięciutkiej, jeszcze ciepłej bułeczki, w duecie z czekoladą.  

Co wybrać? Polewa czekoladowa czy czekolada do picia?

Po co wybierać skoro można mieć jedno i drugie? Cynamonowe bułeczki świetnie smakują z kubkiem gorącej czekolady. Jak przygotować czekoladę do picia w domu?
To proste.

Będziesz potrzebować kilku składników: 400 ml mleka 3,2%, 200 ml śmietanki 36%
i 270 g czekolady. Sprawdź kilka propozycji z czekoladowej rodziny E.Wedel.

Czekolada E.Wedel Lekko Gorzka 50% to idealna tabliczka dla fanów wytrawnej czekolady z wyczuwalnymi nutami wyśmienitego kakao. Jeśli jesteś fanem czekolady mlecznej, sprawdź, jak w Twoim przepisie sprawdzi się czekolada E.Wedel Klasyczna Mleczna.

Mleko i śmietankę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Potem dodaj połamane czekolady. Mieszaj na wolnym ogniu, aż czekolada zgęstnieje. Przelej czekoladę do filiżanki lub wysokiej szklanki. Teraz sięgnij po bułeczkę kanelbullar i zajadaj ze smakiem. Smacznego.

Szybki sposób na polewę czekoladową

Przygotuj polewę czekoladową i polej nią swoje kanelbullar. Będziesz potrzebować 90 g czekolady. Gorzka czekolada to idealny wybór, by przełamać słodycz bułeczek. Do tego przygotuj 30 ml śmietanki 36% i 2 łyżeczki cukru.

Do rondelka dodaj śmietankę i cukier. Zagotuj. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj kawałki czekolady. Mieszaj, aż polewa będzie idealnie gładka. Polej nią swoje kanelbullar.

Więcej przysmaków – niezawodne ciastka

Ciastka czekoladowe to klasyka smakowitych przepisów dla każdego miłośnika czekolady. Sprawdź, jak pomysł na ciastka czekoladowe bez jajek urozmaici Twoje słodkie menu.

Komentarze