Jak upiec biszkopt na tort? - Przepis na udany biszkopt!
4
4 godz.
12 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Jak upiec biszkopt na tort? - Przepis na udany biszkopt!

Biszkopt jest podstawą większości tortów. Od tego jak wyjdzie w znacznej mierze zależy cały efekt końcowy. A tort, jak wiadomo, to punkt kulminacyjny wszystkich przyjęć urodzinowych i okolicznościowych. Jeśli chcesz przygotować idealny biszkopt na tort, nie szukaj dalej. Wykorzystaj poniższy przepis na biszkopt idealny.

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli lubisz biszkopt i nie masz czasu lub ochoty na szykowanie go z dodatkami – nie musisz. To dobre, wilgotne ciasto i jeden ze smaków dzieciństwa. Pamiętasz może biszkopt popijany herbatą z czasów... wcale nie tak odległych? Teraz, gdy jesteś już dorosłym człowiekiem, możesz poszaleć i zjeść biszkopt popijany kawą, a nawet skropić go odrobiną brandy dla smaku. Biszkopt smakuje też dobrze po prostu posmarowany dżemem, marmoladą lub konfiturą – to idealne drugie śniadanie lub podwieczorek.

Na to koniecznie zwróć uwagę podczas pieczenia

Każdy sprawdzony przepis na biszkopt wymaga nieco uwagi i precyzji przy wykonaniu. Sprawdź kilka podpowiedzi, aby mieć pewność, że wszystko pójdzie po Twojej myśli.

Dobry biszkopt – biszkopt rzucany!

Tak, to nie jest pomyłka. Zaraz po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuść go na blat lub na podłogę z wysokości około 40 cm. Dzięki temu znajdujące się w nim pęcherzyki powietrza znikną, a ciasto nie opadnie w trakcie studzenia. Uzyskasz w ten sposób równy biszkopt.

Ubijanie białek

Jeśli chcesz mieć pewność, że biszkopt wyrośnie, jeszcze przed rozpoczęciem pracy zadbaj o odpowiednie warunki do ubijania białek. Przygotuj miskę, najlepiej szklaną lub metalową i schłódź ją w lodówce. Zadbaj o to, by była czysta i odtłuszczona – dotyczy to także końcówek miksera. Miksuj białka bez przerywania, zaczynając od niskich obrotów, stopniowo je zwiększając. Podczas mieszania białek z utartymi żółtkami, wykonuj spokojne, dokładne ruchy. W innym przypadku piana z białek opadnie pod wpływem ciężaru, co sprawi, że biszkopt po upieczeniu będzie niski.

Jajka, cukier i mąka

By przygotować biszkopt, potrzebujesz jajek, cukru oraz mąki. Zadbaj o ich odpowiedni dobór i wysoką jakość. Jest wiele rodzajów cukru na rynku – wybierz ten drobny, specjalnie do wypieków. Łatwo się rozpuści w żółtkach i nie zmieni ich koloru, jak cukier trzcinowy. Zwróć też uwagę, jakiej mąki używasz. Najlepiej sprawdzi się pszenna do wypieków. Jeśli pieczesz tort na ważną okazję i masz sprawdzoną mąkę pszenną do wypieków, wykorzystaj ją i nie eksperymentuj przed przyjęciem. W niektórych przepisach sugerowane jest dodanie mąki ziemniaczanej – jeśli chcesz, dodaj jej trochę do swojego biszkoptu. Użyj wówczas 150 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.

Na to uważaj podczas pieczenia biszkoptu:

Zwróć uwagę na kilka małych, ale istotnych szczegółów.

Przywieranie biszkoptu

Pieczenie biszkoptu nie wymaga specjalnych, innych niż standardowe blaszek. Musisz jednak pamiętać żeby formę, w której pieczesz biszkopt, wysmarować masłem. Jeśli zamierzasz wyłożyć ją papierem do pieczenia, to wyłóż tylko jej dno. W ten sposób biszkopt nie zacznie przyklejać się do boków formy, co mogłoby doprowadzić do jego szybkiego opadnięcia.

Opadanie biszkoptu

Odpowiednie wyrastanie biszkoptu to problem, który spędza sen z powiek wielu osobom. Niemal każda gospodyni chciałaby upiec biszkopt, który nie opada. Tymczasem istnieje pewien sposób, który uchroni Cię przed płaskim biszkoptem. Do ucieranych na zimno żółtek dodaj kilka kropli soku z cytryny lub octu jabłkowego oraz 2 łyżki wody, cały czas ubijając masę. Pożądany efekt murowany!

Pamiętaj też, by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia i zwróć uwagę na to, w jakiej temperaturze piec biszkopt. Zadbaj też o to, by wyjąć go z formy dopiero wtedy, gdy będzie ostudzony. Taki biszkopt na pewno będzie puszysty.

Późne rozgrzanie piekarnika

Nawet najlepszy przepis na biszkopt na nic się zda, jeśli biszkopt robiony według instrukcji umieścisz go w niewystarczająco rozgrzanym piekarniku. Dlatego włącz piekarnik na samym początku, żeby był gorący, gdy tylko przełożysz ciasto do formy.

Nie olej oleju

Jeśli chcesz, by Twój biszkopt był wilgotny i puszysty, nie pomiń oleju z przepisu. Dzięki niemu Twoje ciasto zachowa również świeżość na dłużej.

A może tort?

Podstawą niemal każdego klasycznego tortu jest biszkopt. Jego puszystą strukturę lubi niemal każdy z nas! Zdarza się jednak czasem, że biszkopt wychodzi zbyt suchy i z ciasta „wyjada się” tylko krem, a biszkopt zostawia. Jak zrobić biszkopt, aby był naprawdę smaczny i stanowił ważną część ciasta, a nie był tylko „zbędnym dodatkiem” do masy?

Często główną obawą osób, które decydują się na zakup tortu, a nie przygotowanie go samodzielnie, jest ta dotycząca biszkoptu. Nie jest to jednak nic trudnego! Warto zdecydować się na przygotowanie ciasta samodzielnie, zwłaszcza na różnego typu imprezy okolicznościowe, np. komunie czy urodziny. Nie dość, że będziesz miał pewność co do składników użytych do przygotowania wypieku, to również możesz „pochwalić się” swoim talentem do pieczenia.

Wiesz już, jak upiec biszkopt. Może zainteresuje Cię także przepis na szybki tort czekoladowy?

Przepis na szybki tort czekoladowy

Znasz już podstawę tortu: najpierw upiecz biszkopt ciemny z powyższego przepisu, lub biszkopt jasny (nie dodawaj wtedy po prostu kakao do masy). Przestudzony biszkopt możesz szybko zamienić w pyszny tort. Oto przepis:

Przygotuj:

  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy;
  • 200 ml czarnej herbaty (Assam, Ceylon lub Earl Grey);
  • 360 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel (4 tabliczki);
  • 500 ml śmietanki 36% (ewentualnie może być 30%);
  • 350 g mascarpone;
  • 5 łyżek cukru;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

  1. Zaparz ulubioną czarną herbatę i odstaw do przestudzenia;
  2. W rondelku umieść czekoladę (połamaną wcześniej na mniejsze kawałki), 200 ml śmietanki oraz dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Włącz mały ogień i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Przez cały czas mieszaj;
  3. Ubij pozostałą część kremówki. Dodawaj stopniowo mascarpone i lekko przestudzoną czekoladę z resztą składników. Krem jest gotowy;
  4. Biszkopt wyjmij z formy i podziel na trzy równe blaty. Sok z pomarańczy połącz z herbatą i nasącz miksturą biszkoptowe blaty. Teraz możesz przekładać blaty kremem: na dolny blat wyłóż część kremu. Rozsmaruj go dokładnie po całej powierzchni ciasta i połóż drugą część biszkoptu. Powiel tę czynność z kolejną wartwą biszkoptu;
  5. Na koniec wysmaruj także boki ciasta kremem czekoladowym, a wierzch oprósz czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Przed podaniem tortu schowaj go na minimum 4 godziny do lodówki.

Wierzch tortu oczywiście można udekorować w bardziej wyszukany sposób. Oto kilka propozycji:

  • wersja minimalistyczna – posyp cukrem pudrem i wbij świeczki w białym lub mlecznym kolorze. Klasycznie i elegancko;
  • ulubione pralinki i słodycze – najlepsze rozwiązanie zwłaszcza dla tortów do dzieci. Cóż bowiem bardziej pasuje do tortu czekoladowego niż czekolada?
  • Owoce – do tortu z czekolady bardzo dobrze będzie pasować mieszanka truskawek, poziomek, jeżyn, malin i jagód w zmiennych proporcjach;
  • mięta, suszone płatki róż, lawenda i inne kwiaty/zioła – dodatek hibiskusa, ulubionych kwiatów czy ziół jako ozdoby nada uroku Twojemu wypiekowi.

Biszkopt na weekend

Biszkopt nadaje się nie tylko na tort. Jeśli jesteś fanem/fanką ciasta biszkoptowego, zrób je sobie, nie czekając, aż nadejdzie okazja do pieczenia tortu. Jak zrobić biszkopt w wersji mniej uroczystej, ale równie smacznej?

Oto sposób na pyszne połączenie biszkoptu z owocami i galaretką!

  1. Upiecz biszkopt - nie musi być już w tortownicy. Zwróć uwagę jednak na rozmiar formy i dostosuj proporcję. Możesz potrzebować większej ilości jajek, mąki pszennej i cukru.
  2. Na gotowy biszkopt (nie wyciągaj go z formy) nałóż prostą masę: rozpuść dwie galaretki (jednego koloru) w połowie ilości wody zalecanej przez producenta i odstaw do wystudzenia.
  3. W międzyczasie ubij 250-300 ml śmietanki kremówki. Pod koniec wlej wolnym strumieniem ostudzoną galaretkę.
  4. Masa gotowa - rozłóż ją równomiernie na cieście. Na masie ułóż ulubione owoce. Uważaj jednak - docelowo przykryje je czysta galaretka, więc zrezygnuj ze świeżego mango, ananasa, kiwi i papai.
  5. Przygotuj 3 kolejne galaretki jednego koloru – również rozpuść je w połowie wymaganej proporcji wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Gdy galaretka będzie chłodna (niemal na granicy stężenia), wylej ją na wierzch ciasta.
  6. Schowaj całość do lodówki, a powstanie ciasto z gładką taflą galaretki na wierzchu. Pycha!

Historia biszkoptu

Historia biszkoptu sięga aż XI wieku. Ciasto biszkoptowe było wspominane w dziennikach okrętowych angielskich żeglarzy. Ciasto to było popularnym (i trafionym) wyborem na długie morskie podróże. Ten wybór wcale nie dziwi – biszkopt jest smaczny, jego przygotowanie jest proste i nie pochłania dużo czasu. A co najważniejsze długo zachowuje świeżość. Miało to ogromne znaczenie, gdy  spędzało się na morzu całe tygodnie, a nawet miesiące. Jak jednak ten przepis stał się tak popularny na całym świecie?

Jedną z przyczyn mogli być sami żeglarze. Skoro podróżowali, spotykali się w portach z ludźmi, było wiele okazji na wymianę doświadczeń i receptur. Bardziej popularna jest teoria, iż zaledwie 100 lat temu biszkopt trafił na dwór królowej Elżbiety, gdzie zasmakował mieszkańcom i rozprzestrzenił się na cały świat. To tam miała powstać jego pierwsza oficjalna receptura.

Dziś wiele restauracji i kawiarni zamieszcza w swoich kartach ciasto biszkoptowe. Jest ono nieodłącznym elementem naszej kultury i jadłospisu. Nie ma jednak jednego przepisu na biszkopt, obecnie są ich tysiące. I to zarówno na same ciasto, jak i dodatki do niego. Mamy biszkopt klasyczny, Joconte, Genoise, Sponge Cake – dzięki temu każdy znajdzie dla siebie swój ulubiony biszkopt idealny. Smacznego!

Komentarze