Liczba porcji3
Łączny czas:31 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:1 min
Poziom trudności:Średnie

Jaglane meteorry

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • • 1 szklanka mleka
  • • 1 czekolada karmelowa E. Wedel
  • • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • • 50 g chałwy królewskiej o smaku waliniowym E. Wedel
  • • 1 czekolada gorzka E Wedel (dekolaracja)
  • • 100 g cukru (karmel na dekorację)
  • • Ok 10 orzechów laskowych (dekoracja)
  • • 3 plastry pomarańczy (dekoracja)
  • • Kilka ziaren granatu (dekoracja)

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Opłukaną kaszę jaglaną zalać dwoma szklankami mleka, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie mleko. Dodać starkowaną całą tabliczkę czekolady karmelowej E. Wedel (zetrzeć na tarce), ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Podzielić na 2 części.

  • 2

    Do pierwszej dodać wiórki kokosowe i krótko zmiksować na gładką masę. Formować niewielkie kulki i otaczać wiórkami kokosowymi.

  • 3

    Do drugiej części dodać ½ batonika chałwy. Zmiksować krótko. Z masy formować kuleczki. Drugą część chałwy strakować i obtoczyć w niej kulki. Kulki – meteory można schłodzić w lodówce lub podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

  • 4

    Dekorację można przygotować z zanurzonych w ciepłym karmelu orzeszków laskowych. Cukier rozgrzać na małej patelni do momentu brązowienia po brzegach, wymieszać i jeszcze podgrzewać aż karmel nabierze ciemnego złocistego koloru. Nabić w orzecha wykałaczkę i zanurzyć w karmelu. Orzechy można pozostawić do zastygnięcia karmelu w pozycji pozwalającej nabrać ciekawego kształtu.

  • 5

    Czekoladę gorzką E. Wedel (cała tabliczka) roztopioną w kąpieli wodnej i pozostały karmel wylać wzorkiem na pergamin celem uzyskania fantazyjnych kratek, choinek.

  • 6

    Kuchciki Wargorra życzą Smacznego i składają Wargorrowi życzenia Wesołych i Mocno czekoladowych Świąt Bożego Narodzenia.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: