Idealnie kremowe masło czekoladowe
4
10 min
6 porcji
Łatwe
Inne

Idealnie kremowe masło czekoladowe

Masło czekoladowe to jedna z tych pysznych, słodkich przekąsek, której nie sposób nie pokochać. Sięgaj po nią do chleba, naleśników i solo. Zobacz, co zrobić, aby wyszło idealnie kremowe masło czekoladowe. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ten deser!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Powyższy przepis, inspirowany tą poradą o tym, jak zrobić masło czekoladowe, jest bardzo prosty do wykonania. Poradzisz sobie z nim bez kłopotu, także jeśli nie masz dużego doświadczenia cukierniczego. Powstała ilość wystarczy na długi czas, a autentyczny, czekoladowo-orzechowy smak zachwyci Twoich najbliższych.

Jak można zmodyfikować przepis na kremowe masło czekoladowe?

Powyższy przepis to tylko baza do eksperymentów dla wszystkich miłośników czekolady w każdej postaci. Jeżeli chcesz urozmaicić tę recepturę, możesz to zrobić na wiele sposobów. Jakich?

  • Miłośnicy deserów w duchu fit mogą zamienić cukier biały np. na stewię, miód czy ksylitol, a zamiast czekolady mlecznej sięgnąć po czekoladę mocno gorzką 80%, o wysokiej zawartości kakao.
  • Poszukiwacze wyrazistych i nietuzinkowych aromatów mogą potestować inne niż laskowe orzechy. To masło czekoladowe będzie się fenomenalnie komponowało z orzechami włoskimi, pekanami, makadamią czy nerkowcami.
  • Jeżeli lubisz czuć, kiedy coś chrupie, nie miel orzechów na drobny puch, a po prostu je posiekaj. Wyczuwalne cząstki wzbogacą teksturę tego kremu w znaczący sposób.
  • Jeśli chcesz skosztować czegoś nietuzinkowego, poeksperymentuj z przyprawami. Krem możesz wzbogacić np. ekstraktem ze świeżo zaparzonej, mocnej kawy, szczyptą chilli, imbiru czy kardamonu lub cynamonu. To może być zaskakujące połączenie. Dobrzą spisze się też drobno posiekana skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe.

O co zadbać, aby masło był naprawdę kremowe i delikatne?

Istotne jest przede wszystkim zachowanie prawidłowej proporcji między składnikami. Jeżeli więc chcesz przygotować większą porcję tego deseru, zwiększ równomiernie proporcję tłuszczu, czekolady oraz orzechów. Dzięki temu powstała masa będzie miała idealną konsystencję oraz wyważony smak.

Równie ważne jest, aby:

  • nie zwarzyć czekolady topiącej się z masłem – aby temu zapobiec, upewnij się, że temperatura podgrzewania jest naprawdę niska. W razie potrzeby wyłącz ogień i pozostaw rondel na ciepłym palniku na kilka minut,
  • dobrze zmielić orzechy – im bardziej pudrowa konsystencja wyjdzie, tym gładszy i bardziej błyszczący stanie się Twój krem.

Nie zapominaj również, że krem czekoladowy może stać się idealnym upominkiem dla najbliższych, np. na święta. Jak zamienić go w nietuzinkowy prezent? To proste! Wystarczy tuż po przygotowaniu przelać go do małych słoiczków, udekorować je, np. wstążką i… wręczyć jako drobiazg, który wywoła uśmiech na twarzy.

Uwaga! Zadbaj też o dobrą jakość czekolady – tak, aby świetnie połączyła się z tłuszczem oraz orzechami. Możesz też poeksperymentować z innymi jej odmianami. Masło czekoladowe wyjdzie również z czekolady karmelowej, białej czy mocno gorzkiej. Spróbuj i wybierz swoje ulubione!

Komentarze