Liczba porcji12
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Gofry czekoladowe z sosem karmelowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 40 g kakao E.Wedel
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 1 g soli (szczypta)
  • 3 g cynamonu mielonego
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 50 g cukru kryształu
  • 150 g jajek (3 jajka)
  • 60 g masła
  • 250 ml maślanki Składniki na sos karmelowy
  • 90g czekolady pełnej karmelowej E.Wedel Karmellove
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W misce połączyć: kakao, mąkę, proszek do pieczenie, sodę, sól i cynamon. Dodać maślankę i rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić na 5 minut.

  • 2

    Do masy dodać oddzielone od białka żółtka i czekoladę (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce).

  • 3

    Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę piec (około 4-5 min.) w rozgrzanej gofrownicy do momentu uzyskania pożądanej chrupkości.

  • 4

    W międzyczasie zagotować śmietankę w garnku, potem ściągnąć z kuchenki. Dodać do niej połamaną karmelową tabliczkę, zostawić na 5 minut, by czekolada się rozpuściła w śmietance. Całość dobrze wymieszać i dodać mało.

  • 5

    Tak przygotowanym karmelowym sosem polewamy gofry.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Czesława Sulej 12 marca 2016 19:49
    Gofry wykonane według powyższego przepisu zaserwowała moim wnukom. Muszę przyznać, że były zachwycone "czekoladowością" nowych gofrów. Nigdy wcześniej nie robiłam „ciemnych” gofrów ale muszę przyznać, że nie tylko moim wnukom przypadły do gustu, mnie również. Jestem zadowolona zarówno z efektu wizualnego – ciemne gofry świetnie się prezentują z jasnym karmelowym sosem, jak również z efektu smakowego – są chrupkie, delikatne i wyśmienicie czekoladowo –karmelove. Przepis mogę śmiało polecić jako miłą odmianę od tradycyjnych gofrów. Myślę, że będą smakowały zarówno małym jak i dużym wielbicielom czekolady. Maja jedna wadę, znikają zdecydowanie za szybko, do zrobienia konkursowego zdjęcia robiłam trzy podejścia, zwierzątka mi uciekały…
  • Ola S. 12 marca 2016 13:02
    To właśnie takie gofry o jakich marzy się o poranku. Chrupiące, delikatne i z czekoladowymi niespodziankami w każdym kęsie. Do tego po niewielkiej modyfikacji przepisu (ksylitol zamiast cukru i mąka pełnoziarnista) zachwyceni są nawet diabetycy.
  • Julia Nowak 11 marca 2016 21:07
    Świetne połączenie dwóch różnych smaków - chrupiącego, lekko gorzkiego gofra i słodkiego, rozpływającego się w ustach sosu karmelowego. Kolokwialnie mówiąc niebo w gębie. Smak wedlowskich wyrobów idealnie nadaje się do zrobienia pysznych smakołyków, takich jak na dołączonym zdjęciu.
  • Sandra Wójtowicz 10 marca 2016 19:16
    Pyszny podwieczorek dla maluchów jak i dorosłych. Świetnie komponuje się z sosem karmelowym - karmelove. Gofry znikają w mgnieniu oka. Pierwszy raz robiłam gofry z kakao i czekoladą ale zapewne nie ostatni.
  • Katarzyna Ilczuk 8 marca 2016 14:24
    Chyba każdy lubi gofry. Chrupiące, słodkie, a do tego można je przyrządzić na setki sposobów. Gofry czekoladowe z sosem karmelowym są po prostu pyszne.
  • Justyna Sikora 7 marca 2016 11:30
    pyszne gofry mocno czekoladowe z przepisu zamieszczonego na stronie. koniecznie z bitą śmietaną takie smakują nam najbardziej
  • Sylwia Pulnar 6 marca 2016 21:26
    Gofry... różne gofry próbowałam z bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem ale zawsze to były te same gofry ta sama jasna baza... pierwszy raz wypróbowałam przepis na ciemne gofry, Wedlowskie gofry z czekoladą polane karmelowym sosem... nieznany dotąd smak od pierwszego kęsa okazał się strzałem w 10 i zagościł w naszym menu na dobre, świetny czekoladowy smak delikatnych chrupiących kwadracików zachwyca zarówno najmłodszych członków rodziny jak i tych najstarszych
  • Natalia Supryn 5 marca 2016 19:51
    Gofry z polewą karmellową. Jak dla mnie idealne połączenie dla smakoszy czekolad i nie tylko. Gofry...na zewnątrz jasno brązowe, a w środku kolor jak gorzkiej czekolady. Polewa o kolorze złocistym jest pyszna ! Chętnie podzieliłabym się z innymi...no ale coż miłość do tych gofrów wygrała :).
  • Aneta Tworus 5 marca 2016 15:44
    Świetny pomysł na smakowite gofry z dodatkiem czekolady Wedla.. Polecam wszystkim.
  • Aneta Tworus 4 marca 2016 19:15
    Gofry z powyższego przepisu w zmodyfikowanej wersji prócz sosu jeszcze banany i cukier puder... Maksymalna slodkość... 😍...
  • Bożena Olejarz 3 marca 2016 13:17
    Gofry czekoladowe zachwycają smakiem i ciekawym wyglądem . Smak sosu dba o podniebienie i przenosi w karmelowy świat radości :) Przepis jest prosty, smak radosny . Każdy to wie, kto takie gofry chociaż raz zje ! Niby kilka składników, lecz połączone w całość fantastycznie smakują z kawą, czy herbatą ...a nawet z każdym innym napojem . Polecam wypróbować ten przepis .
  • Halina Klimkiewicz 29 lutego 2016 20:00
    Gofry E. Wedel doskonale nadają się na śniadanie, kolację czy też deser, wyrazisty czekoladowy smak z nuta karmelowego sosu zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, prosta przekąska którą można łatwo zrobić oczywiście mając pod ręką słodkości E.Wedel no ale kto ich nie ma zawsze pod ręką :)
  • Beata Kipigroch 27 lutego 2016 10:40
    Gofry czekoladowe z sosem karmelowym to super przepis na coś słodkiego do zrobienia w niedługim czasie. Ja i moja rodzina uwielbiamy czekoladę pod różną postacią a tu przy wykorzystaniu dwóch czekolad oraz innych składników można wyczarować taki deser. Wyrazisty, czekoladowy i wilgotny w środku a chrupiący na zewnątrz. I tak ku mojemu zdziwieniu i przekonaniu, że chyba mi nie wyjdą jak to zawsze u mnie bywa kiedy robię gofry, zwłaszcza kiedy zobaczyłam gęstą konsystencję ciasta, miałam chwilę zwątpienia, ale przyznam szczerze, że jeszcze nigdy tak ładnie mi nie wyrosły żadne gofry. W końcu mam sprawdzony przepis na dobre gofry, które idealnie komponują się ze wspaniałym sosem. Polecam i życzę smacznego.
  • Mariola Łukasz 16 lutego 2016 18:53
    Pyszne, mocno czekoladowe gofry! Idealnie uzupełniają się z sosem karmelowym. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze... wprost rozpływają się w ustach. Najlepsze gofry, jakie jadłam!