Liczba porcji30
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • opakowanie pianek Ptasie Mleczko® Waniliowe
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren maku
  • 100 g ziaren sezamu
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sos słodki chilli
  • gruba sól morska (opcjonalnie)
  • olej do głębokiego smażenia
  • szpadki drewniane

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Ziarna wymieszać na płaskim talerzu. By podkreślić smak, można dodać nieco grubej soli morskiej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dolać tyle wody, aby ciasto miało ciągnącą konsystencję (nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki).

  • 2

    Pianki Ptasie Mleczko® nabić na szpadki. Zanurzać w cieście i obtaczać dokładnie w ziarnach.

  • 3

    W głębokim rondelku podgrzać olej. W oleju smażyć panierowane pianki Ptasie Mleczko®. Podawać ze słodkim sosem chilli.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Grażyna Mikołowska 19 lutego 2016 16:17
    Chrupiące Ptasie Mleczko? Wszystko jest możliwe dzięki przepisowi od Wedel , który zagości na stałe w mojej kuchni. Super przekąska i duży wybór dodatków do panierki. Kto nie lubi sezamu, może użyć ziaren słonecznika ;) Ja postanowiłam spróbować w różnych oddzielnych panierkach i dodałam też płatki migdałowe. Smakuje wyśmienicie , chrupiące zewnątrz a w środku niebiańskie puszyste Ptasie Mleczko. POLECAM