W Kuchni z Wedel

Frytowane pianki Ptasie Mleczko® w chrupiącej panierce z ziaren

Frytowane pianki Ptasie Mleczko® w chrupiącej panierce z ziaren

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 30

Składniki
    • 1 opakowanie pianek Ptasie Mleczko® Waniliowe (lub Ptasie Mleczko® Czekoladowe, Ptasie Mleczko® Śmietankowe w mocnomlecznej czekoladzie)
    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g ziaren słonecznika
    • 50 g ziaren maku
    • 100 g ziaren sezamu
    • 50 g ziaren siemienia lnianego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • sos słodki chilli
    • gruba sól morska (opcjonalnie)
    • olej do głębokiego smażenia
    • szpadki drewniane
Przygotowanie - Frytowane pianki Ptasie Mleczko® w chrupiącej panierce z ziaren
Krok 1:

Ziarna wymieszać na płaskim talerzu. By podkreślić smak, można dodać nieco grubej soli morskiej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dolać tyle wody, aby ciasto miało ciągnącą konsystencję (nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki).

Krok 2:

Pianki Ptasie Mleczko® nabić na szpadki. Zanurzać w cieście i obtaczać dokładnie w ziarnach.

Krok 3:

W głębokim rondelku podgrzać olej. W oleju smażyć panierowane pianki Ptasie Mleczko®. Podawać ze słodkim sosem chilli.