Ekstremalnie czekoladowe babeczki na maślance
3
30 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ekstremalnie czekoladowe babeczki na maślance

Masz ochotę na deser, który dostarczy Ci maksimum czekoladowych wrażeń? Sięgnij po dobrej jakości kakao, swoją ulubioną czekoladę i… maślankę. Z tego połączenia powstaną wilgotne i puszyste babeczki. Ale uwaga! Znikną bardzo szybko po upieczeniu, jeśli masz ochotę na solidną ucztę – przygotuj podwójną porcję.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Babeczki czekoladowe z maślanką to deser, który przyrządzisz w krótkim czasie, uzyskując przekąskę o fenomenalnym smaku. Ta prosta i szybka receptura zawsze sprawdzi się idealnie, zwłaszcza gdy po prostu masz ochotę skosztować czegoś ekstremalnie czekoladowego. Pamiętaj! Jeśli chcesz, aby powstało więcej muffinek, podwój lub potrój liczbę składników, zachowując odpowiednie proporcje. Zdecydowanie warto, ponieważ gotowe babeczki można przechować przez kilka dni, np. w szczelnym słoiku lub pojemniku plastikowym, w lodówce. Ważne, by ochronić je przed nadmiernym wyschnięciem.

 

Jak urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe z maślanką?

Dodatek maślanki spowoduje, że muffinki czekoladowe nabiorą gładszej, bardziej kremowej i puszystej konsystencji. Nie jest to jednak jedyny sposób na to, aby urozmaicić recepturę. Co jeszcze możesz zrobić, aby stały się naprawdę wyjątkowe? Pomyśl, aby:

  • do masy ciasta na babeczki czekoladowe z maślanką dodać również swoje ulubione orzechy – pamiętaj tylko, aby drobno je posiekać,
  • zamienić lub zmieszać czekoladę gorzką klasyczną 64%  z… czekoladą  białą E.Wedel – możesz na przykład dodać po 1 kostce białej czekolady E.Wedel na dno każdej foremki na babeczki,
  • wzbogacić smak mieszanki o  aromaty korzenne lub kawowe – wystarczy np. łyżeczka kawy mielonej dobrej jakości lub pół łyżeczki cynamonu, aby uzyskać zachwycający smak,
  • udekorować już gotowe i wystudzone muffiny ulubionym kremem – idealnie będzie pasował np. ten powstały na bazie Chałwy Królewskiej Kakaowej E.Wedel czy serka mascarpone i zmielonych migdałów.

To oczywiście tylko kilka spośród wielu możliwości –z tą recepturą możesz bez obaw eksperymentować. Baw się przepisem i za każdym razem twórz zachwycająco smaczne czekoladowe babeczki z maślanką, choć w nieco innej odmianie.

Nie zapominaj również, że maślankę możesz zastąpić gęstym kefirem lub śmietaną 18%, a także mlekiem. Jeżeli jednak wybierzesz  mleko zmniejsz nieco jego ilość (np. do 3/4 szklanki). Inaczej konsystencja masy na muffiny może się okazać zbyt rzadka.

Komentarze