Domowa czekolada
43
1 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Domowa czekolada

By zrobić domową czekoladę, nie potrzeba wiele, a smak jest zupełnie niesamowity! Zbierz kilka składników, a na Twoich oczach i w Twoich rękach wnet powstanie pyszna, lekko ciągnąca się czekolada, przypominająca smakiem legendarny blok czekoladowy.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przygotowanie czekolady daje całe morze różnych możliwości, zarówno jeśli chodzi o dodatki, jak i jej smak oraz kolor. Jeśli szukasz inspiracji, zostań i zerknij na kilka propozycji poniżej.

Ulubione dodatki – wybierz coś dla siebie

Przymierzasz się, aby zrobić czekoladę w domu? Świetnie! Zanim zaczniesz, zastanów się, czym chcesz ją uświetnić. Potraktuj ciemne kakao jako początek – bazę – i dobierz do niego dodatki! Możesz wykorzystać tę okazję do wykonania idealnej tabliczki, która łączy wymarzone smaki, jakiej nie znalazłeś/aś do tej pory w sklepie.

Domowa czekolada – maksymalnie głęboki smak

Wyobraź sobie czekoladę o smaku i zapachu niczym ze sklepu z przyprawami. Orientalna nuta wpleciona w delikatną czekoladową masę zaskoczy podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza. Do domowej czekolady pasują najróżniejsze przyprawy. Możesz wybrać na przykład:

  • cynamon,
  • kardamon,
  • imbir,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • anyż,

Najbardziej popularne smaki w czekoladzie to przyprawy korzenne lub delikatna, ale nieco bardziej pikantna nuta chilli.

W którym momencie musisz dodać przyprawy, gdy przyrządzasz czekoladę w domu? Otóż, wyjścia są dwa. Możesz dodać przyprawę już do rondelka, gdy wszystkie składniki się topią i mieszają, tworząc czekoladową masę.

Drugą opcją jest dodanie przyprawy do wlanej już do formy czekolady. Posyp tabliczkę po wierzchu wybranymi dodatkami. Póki jest płynna, możesz lekko zamieszać ją wykałaczką, dzięki czemu przyprawy lepiej się utrwalą na jej powierzchni. Każdy kawałek czekolady będzie wówczas doznaniem smakowym o innej intensywności. Myślisz o tym, żeby dodać do czekolady więcej niż jedną przyprawę? W takim razie kulinarny pozytywny zawrót głowy masz gwarantowany!

Czym wzbogacić domową czekoladę?

O możliwości, jakie niosą przyprawy, już wiesz. To jednak dopiero początek Twoich opcji. Możesz zrobić czekoladę, która zawrze w sobie znacznie więcej smakowitych składników.

Kwiaty i kakao

Aby czekolada nie tylko pysznie smakowała, ale też wyglądała olśniewająco, możesz dodać do niej suszone kwiaty, takie jak na przykład:

  • lawenda,
  • płatki róży,
  • hibiskus,
  • a także zioła: suszone listki mięty.

Mieszaj kwiaty i zioła dowolnie. Wśród korzyści takiego rozwiązania (oczywiście oprócz obłędnego wręcz smaku) jest cudowny zapach i niebanalna kompozycja, którą stworzysz we własnej kuchni. Możesz oczywiście połączyć kwiaty z przyprawami i innymi dodatkami. Nie dawaj ich jednak zbyt dużo, gdyż mimo niepozornego rozmiaru, smak i zapach mają dosyć intensywny. W nadmiarze mogą zdominować inne smaki, więc jeśli nie jest to Twoim celem, dawkuj kwiaty ostrożnie.

Owoce

Kwiaty to nie jedyny składnik, który nadaje się do ubogacania deserów. Domowa czekolada dobrze sprawdzi się z owocami, najlepiej suszonymi, liofilizowanymi lub kandyzowanymi. Co więc możesz umieścić w swojej tabliczce? Na pewno sprawdzą się:

  • liofilizowane truskawki lub maliny (które bardzo polubią się z kardamonem),
  • liofilizowane czarne lub czerwone porzeczki,
  • suszone jabłka,
  • żurawina i aronia,
  • suszone figi,
  • kandyzowane mango i papaja,
  • płatki kokosa,
  • jagody acai i owoce goji,
  • rodzynki, śliwki i inne bakalie.

Możesz też dodać skórkę pomarańczową. Kup w sklepie gotową lub zetrzyj własnoręcznie (będzie bardziej intensywnie pachnieć). Umyj dokładnie pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce. By uwolnić jej zapach przyda się cukier – posyp nim lekko skórkę i poprzecieraj między palcami. Tak przygotowaną mieszankę umieść w swojej czekoladzie.

W przypadku owoców jedyne ograniczenia to Twoja kreatywność i... pojemność tabliczki czekolady.

Orzechy laskowe i inne klasyki

Masz ochotę na znane i lubiane dodatki? Wybierz dowolne rodzaje orzechów – laskowe, nerkowce, pistacje, migdały, orzechy pekan – posiekaj je, połam lub powrzucaj w całości. Domową czekoladę możesz wzbogacić też dodatkiem kajmaku, a nawet odrobiną soli gruboziarnistej. A może masz ulubione ciasteczka, które czujesz, że będą idealnie współgrać z czekoladą? To również świetny sposób aby połączyć lubiane smaki w jeden deser. Smacznego!

Komentarze