Liczba porcji3
Łączny czas:5 godz. 40 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:300 min
Poziom trudności:Średnie

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Robimy lśniącą polewę : Żelatynę namoczyć w mniejszej ilości wody odstawić d namoczenia na 10 minut, pozostałe składniki wymuszać w garnku i na małym ogniu ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników. Do gorącej polewy dodać żelatynę zdjąć z ognia i mieszając rozpuścić całą zawartość. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając pozbywając się bąbelek z polewy.

  • 2

    Robimy piankę czekoladową : Żelatynę namoczyć następnie rozpuść w parze wodnej, śmietankę ubić na sztywno dodać cukier i skórkę pomarańczową, czekoladę rozpuścić w parze wodnej. Do czekolady dodać połowę śmietanki ubitej, następnie wymieszać dodać resztę na samym końcu dodać żelatynę roztopioną, energicznie mieszaj na jednolitą masę.

  • 3

    Do połowy napełnić form mas czekoladową, do środka włożyć ½ szt. ptasiego mleczka, dodać 2 połowę masy na górę położyć 1-2 biszkopciki z galaretką owocową , formę włożyć do zamrażarki. Po zamrożeniu wyciągnąć deser polać go lśniącą polewą rozpuszczoną do temperatury takiej by była gęsta i lekko ciepła. Udekorować. Deser odstawić d lodówki i po kilku godzinach jest miękki i można go jeść. Polecam zrobić go na wieczór bo z rana już jest gotowy. Udekorować dekoracjami z wykorzystaniem zatemperowanej czekolady E.Wedla i metalicznych barwników spożywczych

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: