W Kuchni z Wedel

Deser czekoladowy z nutką pomarańczy

Deser czekoladowy z nutką pomarańczy

Ciasta i desery Autor: Opis potrawy

Pianka czekoladowa z nutką pomarańczy z kombinacją czekolady , biszkopcików i ptasiego mleczka

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 3

Składniki
  • Ptasie mleczko E.Wedel 3-4 sztuki
  • Biszkopciki z galaretką E.Wedel kilka sztuk
  • Masa czekoladowa ( zgodnie z przepisem )
  • Masa czekoladowa :250 g śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowe
  • 100 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
  • Polewa lśniąca :200 g śmietanki 30 %
  • 260 g cukru
  • 220 g wody
  • 50 g miodu sztucznego
  • 100 g kakao ciemne z Ghany E.Wedel
  • 25 g żelatyny
  • 30 g wody
Przygotowanie - Deser czekoladowy z nutką pomarańczy
Krok 1:

Robimy lśniącą polewę :
Żelatynę namoczyć w mniejszej ilości wody odstawić d namoczenia na 10 minut, pozostałe składniki wymuszać w garnku i na małym ogniu ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników. Do gorącej polewy dodać żelatynę zdjąć z ognia i mieszając rozpuścić całą zawartość. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając pozbywając się bąbelek z polewy.

Krok 2:

Robimy piankę czekoladową :
Żelatynę namoczyć następnie rozpuść w parze wodnej, śmietankę ubić na sztywno dodać cukier i skórkę pomarańczową, czekoladę rozpuścić w parze wodnej. Do czekolady dodać połowę śmietanki ubitej, następnie wymieszać dodać resztę na samym końcu dodać żelatynę roztopioną, energicznie mieszaj na jednolitą masę.

Krok 3:

Do połowy napełnić form mas czekoladową, do środka włożyć ½ szt. ptasiego mleczka, dodać 2 połowę masy na górę położyć 1-2 biszkopciki z galaretką owocową , formę włożyć do zamrażarki. Po zamrożeniu wyciągnąć deser polać go lśniącą polewą rozpuszczoną do temperatury takiej by była gęsta i lekko ciepła. Udekorować. Deser odstawić d lodówki i po kilku godzinach jest miękki i można go jeść. Polecam zrobić go na wieczór bo z rana już jest gotowy.
Udekorować dekoracjami z wykorzystaniem zatemperowanej czekolady E.Wedla i metalicznych barwników spożywczych