Liczba porcji24
Łączny czas:2 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Trudne

Czekoladowa rozkosz

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - 4 tabliczki 100g Czekolady gorzkiej E. Wedel
  • Czekolada mleczna - 1 tabliczka 100g Czekolady mlecznej E. Wedel
  • Karmelowa - 1/2 tabliczki 100g Czekolady karmelove E.Wedel
  • Czekolada biała - 1/2 tabliczki 100g Czekolady białej E.Wedel
  • 25 dkg masła
  • 200 ml wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 30 dkg mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g śmietanki 30 %
  • 100g migdałów

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło, połamaną czekoladę i kawę rozpuszczamy z dodatkiem 150 ml wody. Po rozpuszczeniu składników masę odstawiamy do wystygnięcia.

  • 2

    Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cukier mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jaja , jogurt naturalny, 50 ml wody ,olej i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy wcześniej zrobioną masę czekoladową, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 3

    Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej gotowe ciasto.

  • 4

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni pieczemy 1,5 godziny.

  • 5

    Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ścinamy górę ciasta na równo i układamy górą do dołu - w celu uzyskania idealnego kształtu .

  • 6

    1 tabliczkę czekolady mlecznej i 1 tabliczkę czekolady gorzkiej roztapiamy ze 100 ml śmietanki 30%. Czekamy aż się przestudzi i wykładamy na ciasto.

  • 7

    W osobnych gankach roztapiamy 1/2 czekolady białej i 1/2 czekolady karmelowej . Do każdej z nich dodać po 10 g śmietanki 30%. Po przestygnięciu na polewie czarnej robimy smugi na przemian raz biała raz karmelowa czekolada.

  • 8

    Spód ciasta dekorujemy migdałami. Smacznego :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Janek 16 stycznia 2017 14:41
    Pychota!
  • Andrzej 16 stycznia 2017 14:39
    asdf