Czekoladowa Pizza
13
2 godz. 30 min
2 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Czekoladowa Pizza

Oto przepis na pyszną, słodką pizzę, która idealnie nadaje się na deser i zachwyca gości. W tej wersji smak czekolady uzupełniają bakalie, borówki i wiórki kokosowe, ale możesz z powodzeniem zastąpić je truskawkami czy bananami. Przepis zawiera składniki na pizzę o średnicy 23 cm, dlatego jeżeli spodziewasz się gości – upiecz od razu dwie. Do dzieła!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pizza czekoladowa to świetny pomysł na poczęstunek na słodko i doskonała alternatywa dla zwykłego ciasta. Sprawdzi się idealnie na spotkanie ze znajomymi, imprezę lub po prostu spokojny wieczór filmowy.

Słodka pizza czekoladowa – zacznij od ciasta

Czekoladowa pizza, podobnie jak jej klasyczny, wytrawny odpowiednik, jest robiona na cieście drożdżowym na bazie mąki pszennej. By cieszyć się w pełni jej smakiem, zadbaj o każdy szczegół. Będziesz mieć wtedy pewność, że ciasto wyrośnie i będzie miało idealną konsystencję.

Wybierz odpowiednią mąkę

Na ciasto do pizzy używa się mąki pszennej. W każdym sklepie dostępnych jest jednak wiele jej wariantów o różnych przemiałach. Do ciasta drożdżowego najlepsza jest mąka typu 450 lub 550. Przy niej ciasto zachowa odpowiednią sprężystość i nie będzie przywierać do stolnicy lub blatu.

Czekoladowa pizza wymaga cierpliwości

Przygotowanie ciasta do pizzy składa się głównie z... czekania. Zanim położysz na nią upragnioną czekoladę, mogą minąć nawet dwie godziny. Warto jednak dać jej czas – zarówno przy wyrastaniu, jak i wyrabianiu. Stawką jest przecież pyszna słodka pizza czekoladowa!

Ciepłe miejsce – co to znaczy?

Do przygotowania czekoladowej pizzy nie potrzebujesz żadnych wyrafinowanych i drogich sprzętów gastronomicznych. Aby kula ciasta wyrosła i podwoiła swoją objętość, potrzebuje jedynie ściereczkę i ciepły kąt. Umieść ją z dala od otwartych okien i przeciągu, a bliskość grzejnika będzie wysoce wskazana. Możesz też umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 50°C. Dzięki temu Twoje ciasto wyrośnie i uzyskasz pyszny spód do pizzy (lub kilka!).

Pizza czekoladowa – dodatki na słodko

Co możesz ułożyć na słodką pizzę? Praktycznie wszystko to, co chcesz! Począwszy od owoców, mogą to być:

  • plasterki banana (skrop je sokiem z cytryny);
  • truskawki (najlepiej połówki);
  • plasterki ananasa (ananas bezsprzecznie tutaj pasuje!);
  • brzoskwinie — świeże lub z puszki, pokrój również na plasterki.

Oczywiście oprócz owoców świeżych lub z puszki możesz też dodać całą gamę tych suszonych i bakalii. Wybierz to, co lubisz!

Brzegi ciasta – coś pysznego!

Jeśli choć raz jadłeś pizzę ze znajomymi, zapewne wiesz, że ludzie dzielą się na dwa typy: tych, którzy jedzą brzegi ciasta i tych, którzy odkładają je na bok.

Twórcy pizzy są tego świadomi i często w swojej ofercie mają pizzę z brzegami wypełnionymi na przykład serem. Skłania to wielu ich przeciwników do zajadania się pysznym nadzieniem.

Zainspiruj się tym sposobem, i spraw, że brzegami pizzy będą zajadać się nawet ich najwięksi przeciwnicy. Do czekoladowej pizzy wybierz jako nadzienie białą czekoladę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, rozsmaruj na brzegach ciasta i voila! Pyszna pizza z różnymi rodzajami czekolady gotowa!

Komentarze